Вячеслав Сороковський
05.11.2012

Секрет успіху міста Драммен

"Як вам вдалося за відносно нетривалий час так розвинути місто?", - подібне запитання керівництву Драммена, що у Норвегії ставлять, у першу чергу, представники інших міст цієї країни. Як повідомив сьогодні під час зустрічі мер міста, за останні кілька років він особисто провів 690 різних зустрічей, лекцій, презентацій, розповідаючи про досвід міста. Наша зустріч була 691-ю.

Хоча і для іноземців такий стрибок у розвитку виглядає досить загадково. Місто Драммен, розташоване у 40 км від столиці, сьогодні усе більше й більше приваблює як бізнес, що розміщує тут виробництво чи офіс, так і громадян, як надають перевагу у придбанні чи оренді житла саме тут, хоча можуть працювати і в Осло. Не дивлячись на це, мер міста сказав, що більша частина мешканців Драммена усе ж таки працюють тут, не виїжджаючи за межі міста.

Населення Драммена - 65 тисяч, це 10-те за розміром місто країни. Кількість мешканців зростає швидко: лише за останні 2 роки приріст склав більше 7 тисяч, в основному, за рахунок міграції. І не тільки із інших території Норвегії. 23 відсотки населення не є етнічними норвежцями.

То що ж за секрет криється у стрімкому розвитку Драммена? Начебто, складного нічого. Чотири складові називаються:
1. Розчистили русло річки у місті
2. Винесли транзит транспорту за межі населеного пункту
3. Побудували 13-кілометрову паркову зону увздовж ріки
4. Інвестували у розвиток центральної частини міста.

І прийшов бізнес. І приїхали люди. Результат: прийшли і податки. Разом із тим прийшли і питання, як забезпечити населення, що зростає, якісними послугами. Для цього місто прогнозує розвиток і виклики, що з цим пов'язані на основі двадцятип'ятирічних планів. У 2014 році завершується поточний подібний план, і вони наразі розробляють новий - до 2036 року.

Важливий висновок: якщо хочеш, щоб до тебе приїжджали гості, частіше прибирай у хаті.