Вячеслав Сороковський
02.06.2014

Тільки у чверті українських селян є централізоване водопостачання, — Сороковський

В’ячеслав Сороковський, експерт з питань децентралізації Швейцарсько-українського проекту DESPRO переконаний: об’єднуючись, люди стають справжньою місцевою владою. А проект DESPRO по забезпеченню централізованим водопостачанням сільські території допомагає в цьому.


Ситуація з забезпеченням централізованого водопостачання в українських селах стабільно погіршується. За останні роки цей показник знизився більше ніж в два рази і становить тільки 22%. Саме тому проект пропонує сільським громадам вирішення цієї проблеми шляхом об’єднання. Аби стимулювати громаду DESPRO виділяє кошти на реалізацію проекту. Окрім того, свою частину повинні зібрати селяни. В проекті також мають взяти участь та виділити гроші і обласні або центральні органи влади.

Такі проекти допомагають громаді згуртуватися, повірити в свої сили та змінити філософію співпраці з центральними органами влади. Сороковський запевняє успіхи вже є: «Зміни відбуваються перш за все в головах людей».


DESPRO вдалося за шість років реалізувати 78 проектів, тобто 78 сіл отримали водопостачання. «Всі вони живі, мережі працюють, там є люди, які за це відповідають. Збираються тарифи, щоб покрити видатки по утриманню. Люди говорять дуже важливі речі, що змінилася система цінностей в селі. Завдяки проектам на перший план вийшли молоді лідери. У нас є приклад, коли людина з групи управляння проектом згодом стала сільським головою», — розповідає експерт.


Прослухати інтерв'ю на Громадському радіо