Новини DESPRO

10:59 | 20.11.2013

Жванія: Комітет займатиметься законами з децентралізації влади


Комітет готовий взяти безпосередню участь у розгляді та доопрацюванні законопроектів, які розробляються Мінрегіоном на виконання програми Президента щодо децентралізації влади. Про це під час круглого столу заявив голова комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія, повідомляє його прес-служба.

Зокрема, він повідомив, що в комітеті очікують від партнерів нової редакції законів «Про органи самоорганізації населення», «Про загальні збори (конференції) членів територіальної Громади за місцем проживання», «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в України», «Про місцеві ініціативи», «Про громадські слухання». «Як тільки законопроекти потраплять на розгляд парламенту, комітет, як профільна структура Верховної Ради, розгляне їх із широким залученням експертів і профільних асоціацій», – сказав Давид Жванія.
_STR9362_1(3).jpg
При цьому він зазначив, що Адміністрація Президента має стати рушійною силою реформи з децентралізації влади. «Не потрібно передавати ці можливості Кабінету міністрів. Реформа передбачає передачу влади на місця, а урядовцям іноді важко виходити за межі управлінських стереотипів», – вважає Жванія.

Також політик нагадав, що при комітеті продовжує працювати Робоча група щодо підготовки проекту закону України про місцевий референдум (№0867) до другого читання. «Сподіваюся, що вже найближчим часом текст законопроекту буде готовий до обговорення», – додав політик.

Крім того, він поінформував, що до розгляду у другому читанні готується законопроект про внесення змін до деяких законів щодо участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, вирішенні питань місцевого значення (№0866).

 «Члени територіальних громад можуть і повинні брати участь в управлінні місцевими справами. Саме на місцевому рівні мають вирішуватися більшість поточних проблем, включаючи питання освіти, медичного забезпечення та культурного життя. Наше завдання, як членів комітету, створити для цього всі можливості на законодавчому рівні», – сказав народний депутат.

Прес-служба Давида Жванії
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~44jvo