Новини DESPRO

09:29 | 11.02.2014

На Сумщині реалізують міжмуніципальний проект у сфері поводження з ТПВ

Близько 85% сільських громад Роменського району на Сумщині не мають організованої системи збирання, вивезення та захоронення ТПВ. Кожна з громад неспроможна окремо побудувати сучасну систему поводження з ТПВ. Саме тому на рівні районної влади і виникла ідея об'єднати зусилля й ресурси сільських громад та міста Ромни, створивши спільну систему інтегрованого поводження з відходами.
Снимок.JPG
Така система зможе охопити 32 сільські громади та громаду районного центру. А це загалом близько 80 тисяч населення. Усі громади-учасниці уклали Меморандум про співпрацю, визначивши цілі, завдання та порядок спільної роботи. Для опрацювання технічних, організаційних та фінансових підходів створена Місцева робоча група, куди увійшли фахівці, представлені громадами, районним рівнем, залучені експерти. Координує спільну діяльність Керівний комітет, завданням якого є прийняття необхідних важливих рішень на усіх етапах розробки проекту. 

Наразі громади та районна влада розробляють Стратегію інтегрованого поводження з ТПВ у Роменському цільовому регіоні. Стратегія і стане основою для виконання проекту. Для розроблення Стратегії використано Покрокову процедуру планування проекту поводження з ТПВ (джерело: Wilson, D.C., Whiteman, A., Tormin, A. Strategic Planning Guide for Municipal Solid Waste Management. – WB, SDC, DFID). На поточному етапі триває збір базових даних, проведено вступне опитування мешканців міста та сіл. Дослідження виявило, що близько трьох чвертей селян, які не мають сьогодні централізованого збирання відходів, хотіли б організувати цей процес. Майже половина з них були б готові і розділяти відходи на рівні домогосподарств. Ці та інші результати опитування свідчать про певні позитивні передумови для запровадження централізованого поводження з ТПВ. У той же час ця робота потребуватиме зусиль та ресурсів на інформаційну, мотиваційну роботу із населенням, у першу чергу, сільським. 
SAM_6401.JPG
Технічну допомогу у розробці та подальшій реалізації Стратегії надає Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. До планування проекту у Роменському районі долучився і Мінрегіон. Раніше у Тульчинському районі Вінницької області Міністерство вже брало участь у подібному міжмуніципальному проекті, делегувавши до Керівного комітету представника Управління благоустрою та комунального обслуговування. Розроблена тоді Стратегія була розглянута Мінрегіоном; згодом було отримано позитивний висновок, а Стратегію рекомендовано до впровадження. 
foto 1.jpg
11 лютого 2014 року у Роменському районі Сумської області відбулося засідання Керівного комітету з розробки проекту інтегрованого поводження з ТПВ. Людмила Полтораченко (начальник відділу ТПВ Управління благоустрою та комунального обслуговування Мінрегіону) підкреслила важливість об’єднання зусиль кількох громад для створення чи покращення системи поводження з відходами. Вона також зазначила, що прикладів міжмуніципального співробітництва у сфері ТПВ на сьогодні не так вже й багато, тому подібним проектам Мінрегіон приділяє особливу увагу. 

Вячеслав Сороковський 
Експерт DESPRO
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~chcj9