Новини DESPRO

11:35 | 19.03.2014

Децентралізації влади - головна запорука розвитку Дніпропетровщини


19 березня голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод та керівник швейцарсько-український проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець підписали Меморандум про взаєморозуміння і співробітництво між обласною радою, облдержадміністрацією та проектом DESPRO.
10223.jpg
У рамках співпраці Дніпропетровщина отримає експертну та інформаційну підтримку стосовно впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні. Крім того, в Дніпропетровській області планується втілити в життя 18 ініціатив місцевих громад. Кожний проект, що буде обраний на конкурсній основі, передбачає фінансування у розмірі порядку 250 тисяч гривень. Також співробітництво передбачає фахову інформаційну, аналітичну, правову та організаційну (з підготовки проектів) допомогу сільським громадам з боку DESPRO.

- Децентралізації влади - головна запорука розвитку Дніпропетровської області та найважливіший крок у його реформуванні. Цей проект має забезпечити три головні складові ефективності влади на місцях: необхідні повноваження, наявність ресурсів та відповідальність влади перед громадою. Це є успішно апробованою європейською практикою. І завдяки співробітництву Дніпропетровської області з DESPRO наші громади отримають змогу реалізувати конкретні, необхідні для них проекти на своїх територіях. Крім того, сьогодні надзвичайно важливо, що наші іноземні колеги бачать у нас стабільних партнерів і готові продовжувати почату раніше співпрацю. Все, що нами робиться, необхідне для кожного жителя Дніпропетровщини та має принести конкретну користь територіям та громадам, - підкреслив Євген Удод.

У ході зустрічі сторони обговорили завдання, які необхідно реалізувати у ході третьої фази проекту DESPRO: впровадження сталих моделей децентралізованого надання послуг та сприяння процесу впровадження реформ щодо децентралізації та місцевого самоврядування в Україні. Аби досягти поставленої мети, Євген Удод та Оксана Гарнець окреслили ряд конкретних заходів:

Забезпечення експертної та інформаційної підтримки стосовно впровадження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади;

Просування децентралізованої моделі водопостачання у сільській місцевості;

Запровадження розробленої DESPRO моделі організації поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) на основі створення спільної для кількох громад системи поводження з ТПВ;

Реалізація пілотних ініціатив у сфері водовідведення на рівні сільських територій;

Впровадження пілотних проектів з оптимізації діяльності комунальних підприємств, що надають послугу водопостачання у малих містах.

За словами голови обласної ради, реалізація спільних з DESPRO проектів щодо децентралізації влади дозволить втілювати на Дніпропетровщині сучасні практики ефективного керівництва територіями, системно вирішувати соціально-економічні проблеми громад, залучити додаткові інвестиції, створювати нові робочі місця та розвивати інфраструктуру регіону.
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~UExZS