Новини DESPRO

14:32 | 24.04.2014

Журналісти Київської області взяли участь у пілотному тренінгу «Реформи з децентралізації в медіа»

23-24 квітня 2014 року відбувся пілотний тренінг для представників ЗМІ «Реформи з децентралізації в медіа», організований Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO у співпраці з Київською обласною організацією Національної спілки журналістів України.

Захід був присвячений нещодавньому ухваленню Урядом Концепції реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Керівник проекту DESPRO в Україні Оксана Гарнець, звертаючись до учасників, зазначила, що сьогодні як ніколи важливо чітко та зрозуміло інформувати громадськість про сутність, призначення та очікувані результати реформ з децентралізації.
1.JPG 
Фото Дмитра Юрченка     
Працівники ЗМІ отримали детальне роз’яснення щодо сутності Концепції. Упродовж двох днів вони мали нагоду спілкуватися з авторами як самої Концепції, так і реформ з децентралізації в цілому. Анатолій Ткачук (Директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, радник віце-прем’єр-міністра, міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимира Гройсмана) розвіяв основні міфи, пов’язані з реформою, розповів про сутність та очікувані результати та закликав «четверту владу» бути пильними, уважними та відповідальними, висвітлюючи такі важливі для країни перетворення.
2.jpg
Фото Дмитра Юрченка 
Також серед тренерів були такі знані експерти як Юрій Ганущак, директор Інституту територіального розвитку та ідеолог реформи територіальної організації влади, Ігор Абрам’юк, експерт проекту ЄС «Підтримка політики регіонального розвитку в Україні» у напрямі зміцнення інституційної спроможності та кращих практик місцевого самоврядування, Олександр Врублевський, експерт-аналітик Інституту громадянського суспільства.
Практичний аспект тренінгу «Журналістська майстерня» висвітлював журналіст, ведучий політичного ток-шоу «Свобода слова» на телеканалі ICTV Андрій Куликов.
 3.JPG
Фото Дмитра Юрченка 
Учасниками пілотного тренінгу стали близько 50 журналістів Київської області. Серед них також були  керівники прес-служб обласних рад Вінницької, Житомирської, Київської, Полтавської, Харківської, Черкаської та Чернігівської областей.
4.JPG 
Фото Дмитра Юрченка  
Проект DESPRO у найближчому майбутньому планує серію подібних тренінгів по всій країни. Участь проекту в підтримці реформ з децентралізації та інформаційно-роз’яснювальній кампанії постійно узгоджується з основним партнером проекту – Мінрегіоном. "Влада буде децентралізована. На запуск реформ у нас — місяць", — нещодавно в одному з інтерв’ю зазначив Володимир Гройсман. Тож час робити великі зміни нарешті прийшов.

 
 Довідка:

1 квітня 2014 року Кабінет Міністрів України схвалив Концепцію реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні. Основна ідея Концепції – децентралізація влади в країні і суттєве розширення повноважень територіальних громад. Адже саме на рівні громад можливо максимально забезпечити надання якісних та доступних адміністративних, соціальних та інших послуг, становлення інститутів демократії, задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності на відповідній території, узгодження інтересів держави та територіальних громад. Концепція передбачає, що у 2014 році повинні бути розроблені і прийняті всі необхідні законодавчі зміни, які дозволять вже з наступного року розпочати практичне втілення реформ з децентралізації влади.


Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~s8hPs