Новини DESPRO

16:58 | 28.05.2014

Проект DESPRO провів семінар з питань функціонування Державного фонду регіонального розвитку

Проект DESPRO провів семінар з питань функціонування Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), на який були запрошені представники Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, а також представники міжнародних проектів та донорських організацій.  

Володимир Євдокимов, начальник відділу державної підтримки регіонального та місцевого розвитку Мінекономіки, наголосив на прозорості розподілення коштів ДФРР, проте висловив занепокоєння організацією фонду, адже відсутність єдиного державного органу, що відповідає за управління Фондом створює низку непорозумінь та гальмує виконання проектів, заради яких цей фонд було створено. За його словами, Мінекономрозвитку формулює політику та створює регуляторну базу, Мінфін є основним розпорядником коштів, Мінрегіонбуд надає технічну допомогу та експертизу щодо обов’язкових документів для будівельних проектів. 
фото.JPG
Швейцарський експерт Дітер Цюрхер поділився з учасниками міжнародним досвідом функціонування подібних фондів в Албанії, Швейцарії та Польщі. Він окреслив слабкі та сильні сторони  організації таких фондів в зазначених країнах. «Важливо, щоб була чітка мета Фонду, чіткі критерії оцінки, що допомагають під час відбору проектів. Також дуже важливо встановити баланс між інфраструктурними проектами та проектами розвитку та створити реальну конкуренцію між проектами», - зазначив експерт. 
фото-1.JPG
Експерт проекту DESPRO Сергій Марченко розповів про функціонування ДФРР в Україні. Він відзначив, що загалом у 2012-2013 роках було профінансовано 689 інфраструктурних проектів, більшість з яких акцентовані на будівництві та ремонті. За його словами, такі проекти більш знайомі, і їх простіше розробляти та впроваджувати. Проте повністю відсутня спроможність та необхідність на муніципальному рівні створювати проекти регіонального розвитку. 

Експерти визнали гарний потенціал ДФРР для фінансування проектів з розвитку в регіонах України. Аби зменшити «силу тертя» та підвищити «додану вартість» ДФРР  експерти DESPRO підготували низку рекомендацій для ДФРР: 
ДФРР має сприяти вирішенню ширших завдань розвитку. Потрібно, щоб за рахунок ДФРР  вирішувались не лише питання соціально-економічної інфраструктури, але й залучались інвестиції з метою розвиткурегіональної економіки (зайнятість, бізнес, інновації) Необхідність у мотивованому керівництві / персоналі
Єдиному державному відомству необхідно довірити адміністрування ДФРР, та зробити відповідальним за здійснення моніторингу та оцінки на основі розроблених показників, а також за проведення звітності про діяльність
Відбір проектів має бути основним обов’язком областей. Оцінку мають робити незалежні експерти
Необхідно гармонізувати пріоритети регіонів стосовно соціально-економічного розвитку та регіонального розвитку 
Потрібен перегляд критеріїв відбору проектів, які можуть реалізовуватись за рахунок коштів ДФРР (Постанова КМУ №656 від 04 липня 2012 р.)
Асигнування повинні базуватися на результативності (наприклад, зменшення коштів, якщо «непотрібні» інвестиції було зроблено, або показників не досягнуто)
Оцінка проектів не повинна складатися лише з аналізу документів (верифікація на місці на основі ризиків)
Стелю мінімальних бюджетів для ДФРР слід збільшити: 5-10 млн. (зараз 1,0) грн. для проектів регіонального рівня, 2 млн. (зараз 0,2) для районних / муніципальних проектів
Конкурсний відбір потрібно зміцнити та покращити, аби фінансувати проекти, що забезпечують додану вартість
Забезпечити завершення проектів.

Наступним кроком DESPRO стане подання Переліку пропозицій щодо покращення функціонування механізму ДФРР на розгляд відповідним органам виконавчої влади України.



Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~a5LiP