Новини DESPRO

10:57 | 30.06.2014

Нотатки з Форуму WASH Sustainability Forum 2014

WASH.PNG

Сьогодні в Амстердамі розпочав роботу WASH Sustainability Forum 2014. "WASH" - прийнята спільнотою фахівців назва сектору, що поєднує водопостачання (WAter), санітарію (Sanitation) та гігієну (Higiene). 

"Важливо думати по людей, які на сьогодні не мають доступу до води. Проте не менш важливо дбати, щоб ті, хто такий доступ мають, мали б його постійно" - ця теза п.Діка ван Гінховен, радника Міністерства закордонних справ Нідерландів фактично визначила спрямування Форуму.


Так, міжнародна спільнота багато зробила і робить для того, щоб якомога більше людей мали доступ до води. Цілі Розвитку Тисячоліття у сфері доступу до води досягнуто. Мета - зменшити вдвічі частку населення, що не мали доступу до води - була досягнута навіть із випередженням визначеного терміну. 


Але що робити далі? Як спільно забезпечити умови, щоб водопостачання та санітарія були б сталими у технічному, фінансовому, правовому, інституційному, екологічному сенсі? Як забезпечити стійку зміну поведінки та ставлення людей до гігієни? 


170 учасників Форуму, що представляють більше сотні різних організацій з усіх куточків світу, створили платформу для обговорення та обміну досвідом у стійкому розвитку у сфері WASH. 


У перший день робота була побудована навколо існуючих методів та підходів щодо забезпечення сталості у водопостачанні, санітарії та гігієні. Огляд існуючих методів забезпечення сталості (Schweitzer, R., Grayson, C., and Lockwood, H. 2014. Mapping of Water, Sanitation, and Higiene Sustainability Tools, публікація доступна тут -http://www.ircwash.org/news/new-working-paper-gives-easy-access-25-sustainability-tools) свідчить, що багато з існуючих методів є технічно вдалими, але у той же час залишаються орієнтованими на специфіку проектів, що їх створили. Запит від національних урядів на подібні методи існуює. Хоча для їх повної передачі національним органам влади для подальшого постійного використання необхідно, як мінімум, наступне: 

1. Краща інтеграція в національні моніторингові системи 
2. Реалістичність застосування методів з точки зору необхідних ресурсів
3. Обсяг даних та показників необхідно оптимізувати. Масивні бази даних, як правило, не є привабливими для урядів. 


Робота була розбита на три секції, відповідно до секторів WASH. Санітарія (у нашій термінології частіше використовується термін "водовідведення", хоча це не повністю тотожні поняття) віднедавна стала сектором роботи DESPRO, саме тому мені було цікаво попрацювати саме у цій секції. Зокрема, цікавою була практична робота по оцінці витрат на забезпечення сталої санітарії. Aнглійською мовою ця методика називається Life-Cycle Cost Approach, дізнавайтеся більше тут - http://www.ircwash.org/washcost . Зрештою, цілі перетворюються на витрати, і ці витрати має хтось нести у певні періоди: чи то перед проектом, чи то під час його реалізації, або ж, що не менш важливо - після створення інфраструктури: усе це і створює життєвий цикл послуги. 


Завершити цей невеликий звіт хочу таким. Уряд Нідерландів за весь час підтримки сектору WASH надав більше 1 млрд. євро допомоги. Не дивлячись на певні бюджетні проблеми, сектор WASH залишається у полі уваги уряду країни. При цьому, сталість стає чи не основним критерієм у виборі проектів для фінансування. Віднедавна уряд Нідерландів ухвалив рішення: потенційні партнери - виконавці проектів за урядові грантові кошти повинні забезпечити сталість фінансових вкладень протягом не менше 10 років. Уряд Нідерландів зі свого боку буде проводити кожного року спеціальний аудит. У разі, якщо запроваджені рішення не гарантуватимуть сталості, уряд буде зменшувати фінансування. За словами урядовців, ідея полягає, звичайно, не в пошуку шляхів зменшення грантів, а саме у стимулюванні партнерів у пошуку шляхів забезпечення сталості у секторі WASH.


Вячеслав Сороковський

Експерт з питань децентралізації та публічних послуг 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~rb4yZ