Новини DESPRO

11:29 | 01.10.2014

У Харкові дискутували щодо реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади

м. Харків, 30 вересня 2014 р.

За ініціативою Кабінету Міністрів України/Мінрегіону в різних регіонах України розпочалася серія дискусій, присвячених реформі місцевого самоврядування - балансу інтересів територіальних громад, державної влади, громадського сектору та бізнесу.

Перша з цієї ланки зустріч відбулася в харківському національному університеті міського господарства імені О. М. Бекетова.

На зустрічі представники міжнародної та вітчизняної експертної спільноти, широкого кола зацікавлених сторін, серед яких представники ОМС та органів державної виконавчої влади, неурядових організацій, аналітичних центрів та лідери громадської думки обговорили питання децентралізації влади і реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади . У форматі панельних обговорень в окремих групах, визначених за принципами цільових груп, присутні задались питанням: Яким чином у ході реформи мають бути враховані та збалансовані інтереси територіальних громад, державної влади, громадського сектору та бізнесу. 

Рівень дискусії був високим, адже Мінрегіонбуд представив Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслав Негода; експертами-доповідачами виступили: Анатолій Ткачук, радник Віце-прем’єр-міністра з регіонального розвитку України, Директор Інституту громадянського суспільства; Юрій Ганущак, Радник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, м. Київ Ігор Коліушко, Голова правління Центру політико-правових реформ.

Після презентацій експертів, в яких вони проілюстрували різні аспекти реформ, в группах Місцеве самоврядування, Органи виконавчої влади, Неурядові організації та Бізнес відбулися дискусії. Оприлюднення результатів спільних напрацювань і було найцікавішою частиною заходу. Як очікується, сформульовані рекомендації та зауваження які стосуються широкого кола питань щодо нової структури органів місцевого самоврядування, розподілу повноважень між органами місцевого самоврядування різних рівнів, а також органами державної виконавчої влади,забезпечення органів місцевого самоврядування належними ресурсами (фінанси, майно та кадри), особливості залучення громадян та громад до процесу місцевого та регіонального розвитку в сучасних умовах та інші знайдуть своє відображення в практичному процесі реалізації реформи та будуть інституціоналізовані в документах та нормативних актах уряду та парламенту.

Захід відбувся за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні DESPRO, МФ “Відродження», Европейської Бізнес-асоціації, Інституту громадянського суспільства, Громадської організації «Разом»
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~J5x2i