Новини DESPRO

14:58 | 22.10.2014

Новий парламент має прийняти повний пакет законів для децентралізації до кінця року

Київ, 22 жовтня 2014 р. – Повний пакет законопроектів для реформи децентралізації готовий та буде переданий новому парламенту. Про це заявили співавтори реформи, експерти Стратегічної дорадчої групи з децентралізації при Міністерстві регіонального розвитку та ЖКГ Анатолій Ткачук, Юрій Ганущак та Ігор Коліушко на прес-брифінгу, який пройшов у рамках Урядової ініціативи «Децентралізація влади» та Медіа-центру реформ за підтримки МФ «Відродження». Експерти наголосили на відсутності конкретних кроків щодо децентралізації у передвиборчих програмах ключових політичних партій, проте сподіваються на швидке прийняття необхідного законодавства до кінця року.

Експерти послалися на успішний закордонний досвід – протягом останніх років децентралізація державної влади пройшла зокрема у Греції, Ірландії, Фінляндії та Албанії, де реформа переважно впроваджувалася протягом одного року і закріплювалася проведенням місцевих виборів на новій основі. «Якщо децентралізацію не почати з 1 січня 2015 р., ми втратимо не один рік, а п’ять, бо місцеві вибори пройдуть за старою системою. Тоді ми можемо втратити саму Україну, бо відцентрові сили тільки посилюються» – вважає Юрій Ганущак.

Експерти наголошують, що реформа передбачає збереження в Україні місцевих державних адміністрацій, які підпорядковуватимуться Кабінету Міністрів, оскільки органи місцевого самоврядування не можуть здійснювати державну виконавчу владу. Ігор Коліушко зазначив, що «місцеві державні адміністрації мають стати органами виконавчої влади, які виконують конституційну функцію – забезпечення дотримання законів на всій території України». Натомість, повноваження з проведення місцевої політики, перш за все, через доступ до бюджетних ресурсів, належатимуть органам місцевого самоврядування.

Вищезгаданий пакет законопроектів включає проекти змін до Конституції України, законів «Про об’єднання територіальних громад», «Про місцеві державні адміністрації», «Про адміністративно-територіальний устрій», поправки до Податкового та Бюджетного Кодексів тощо.

Експерти спростовують думку, що реформа паралізує роботу державного апарату через складність і неготовність органів місцевого самоврядування перебрати на себе нові повноваження. «80% українців у 2014 р. брали участь у волонтерській діяльності. Україна вирізняється різкою зміною ментальності, схильністю до самоорганізації. Цей шанс треба використати» – заявив Анатолій Ткачук.




Прес-брифінг був проведений у рамках Урядової ініціативи «Децентралізація влади» та Медіа-центру реформ (проект Міжнародного фонду «Відродження»).
Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~gw7FA