Новини DESPRO

17:34 | 15.12.2014

Завершено курс дистанційного навчання з управління проектами місцевого та регіонального розвитку для посадовців ОМС

На початку грудня завершився черговий, четвертий, електронний курс на тему «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку». Спільна ініціатива Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні була започаткована весною 2012 року, коли даний е-курс було проведено вперше, і з кожним роком збирає все більшу кількість зацікавлених взяти участь у такому навчанні. 560 осіб самостійно зареєструвалися до участі у цьогорічному навчанні, репрезентуючи як посадовців місцевого самоврядування, представників виконавчої влади, науковців, так і активістів громадянського суспільства.

 Навчання проходило під керівництвом т’юторів, досвідчених викладачів Дніпропетровського регіонального інституту державного управління, які ретельно розробили програму навчання.

Програма е-курсу тривалістю 6 тижнів (28 жовтня – 6 грудня) охопила такі теми як: інновації в місцевому самоврядуванні, основи проектного аналізу, планування проекту (основи проектного менеджменту), бюджет проекту, оцінювання успішності та моніторинг реалізації проектів.

 Учасники ознайомилися з питаннями: основні положення Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні; роль проектного підходу в досягненні стратегічних цілей розвитку території; сутність та відмінності абсолютних та відносних інновацій; типові помилки під час визначення інноваційності проекту; сутність проектного аналізу як методології, методу та методики; роль керівника та команди в проекті; основні етапи планування проекту; принципи та етапи формування бюджету проекту; специфіка фінансового обґрунтування витрат проекту; особливості врахування податкового законодавства при створенні бюджету; підходи до оцінки успішності управління у новому публічному менеджменті та підходи до оцінювання успішності проекту; значення та особливості здійснення моніторингу ходу реалізації проекту.

 Програма е-курсу кожного разу з часу пілотування в 2012 році зазнавала змін відповідно до актуалізованого вивчення потреб аудиторії; такий підхід зацікавлює деяких учасників проходити на навчання знову, і є вже група осіб, які проходили програму е-курсу двічі, чи навіть тричі. Також активісти навчання попередніх років долучаються організаторами в якості фасилітаторів - людей, які підтримують впродовж навчання атмосферу спільності, професійної комунікації, взаємодії учасників е-курсу поміж собою та з експертами.

 Окрім традиційних для е-курсів тестувань знань по пройденій темі, виконання практичних завдань та навчальних форумів із обговорення тем е-курсу, учасники отримали нагоду спілкування із експертами в окремій рубриці «Експертна кімната». Експерти та практики проводили обговорення з питань: децентралізація державного управління, проекти як системний засіб реалізації стратегічних пріоритетів, сучасні аспекти управління персоналом в органах публічної влади та у проектах, як досягти успіху в управлінні проектами в сучасних умовах.

 Новацією ще е-курсу «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку - 3» стало запровадження форумів «Юридична консультація», які було розширено під час курсу в цьому році. Особливий інтерес викликала можливість отримання консультацій юристів з питань застосування антикорупційного законодавства у публічній службі, повноваження органів місцевого самоврядування у сфері земельних відносин, правових аспектів розпорядження комунальною власністю територіальних громад.

 Учасниця навчання е-курсу «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку - 4» Л. Пасєчнікова зазначила: «Дуже жалкую, що такий курс, як "Управління проектами" не є обов'язковим у всіх ВНЗ, бо життя все частіше залучає до проектів різних людей, незалежно від їх фаху».

 Особливістю навчання на платформі Спільноти практик «Інновації та кращі практики місцевого самоврядування», що розміщена за адресою в інтернеті mx.despro.org.ua:8081, і де відбувався е-курс, є те, що Спільнота практик не припиняє свою роботу після завершення даного навчання. В рубриці ІдеЯLab: лабораторія кращих практик місцевого самоврядування спілкування продовжується і поза межами власне е-курсу, і кожен зацікавлений може зареєструватися у спільноті у будь-який час (за зазначеною адресою є відповідна інформація) та долучитися до тематичних обговорень в ІдеЯLab на форумах з питань реформування системи ЖКГ, модернізація інженерної інфраструктури; розроблення та реалізація проектів і програм з енерго- та ресурсозбереження, екології; освітнє, наукове та інформаційне забезпечення розвитку місцевого самоврядування; та ін. Форуми «Експертна кімната» та «Юридична консультація» також залишатимуться у доступі у рубриці ІдеЯLab (самі форуми активні лише впродовж е-курсу, однак є можливість ознайомитися із обговореннями, що мали місце, та, можливо, знайти відповіді на ваші питання).

 

ІдеЯLab на сьогодні налічує більше 2 тисяч учасників – долучайтеся!

 

 

 

 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~aiJoE