Новини DESPRO

15:06 | 07.04.2015

Завершено серію круглих столів з бюджетної децентралізації за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Уряду Великої Британії

7 квітня у Києві відбувся останній з серії регіональних круглих столів з питань бюджетної та податкової децентралізації. Захід проводився в рамках реалізації інформаційно-комунікаційної кампанії з реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

У рамках заходів місцевим органам влади та громадськості був донесений зміст бюджетних та податкових змін, які будуть впроваджені в процесі реалізації реформи децентралізації.

Прийняті Верховною Радою у грудні 2014 року зміни до Бюджетного та Податкового кодексів України є найбільшим за останні роки кроком у напрямку бюджетної децентралізації.

На основі цих змін і був сформований Державний бюджет на 2015 рік.

DSC_7422.JPG

«Зміни, прийняті у грудні 2014 року, не були косметичними. Вони передбачають запровадження нової форми фінансового забезпечення місцевих бюджетів, а також вносять кардинальні зміни взаємовідносин державного та  місцевого бюджетів», - сказала Галина Маркович, заступник директора Департаменту місцевих бюджетів, начальник Управління планування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України.

Нове бюджетне законодавство розширює права місцевих органів влади та надає їм бюджетну самостійність, а також розширює джерела наповнення місцевих бюджетів.

DSC_7436.JPG

Реформа міжбюджетних відносин – це стимул для місцевих громад ефективніше наповнювати свої кошториси, переходити на самозабезпечення та ощадно планувати свої видатки. Частина нових місцевих податків дозволяє акумулювати у загальному фонді місцевих бюджетів додаткового ресурсу до 25 млрд. грн.  В цілому ж, враховуючи нову систему міжбюджетних трансфертів, додатковий ресурс місцевих бюджетів лише в поточному році складе близько 45 млрд. грн.

За даними Мінфіну, завдяки запровадженню нової моделі фінансового забезпечення місцеві бюджети отримають додатковий ресурс до загального фонду в сумі більше 22 млрд. грн. А загалом, враховуючи сальдо міжбюджетних трансфертів, - більше 40 млрд. грн. в цьому році.

DSC_7425.JPG

Так, на місця з державного бюджету передано 100% плати за надання адміністративних послуг, 100% державного мита, 10% податку на прибуток підприємств приватного сектору економіки. Крім того, джерела наповнення місцевих бюджетів розширено також завдяки запровадженню акцизного податку з реалізації роздрібної торгівлі підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою 5% вартості реалізованого товару. База оподаткування розширюється через стягнення податку на нерухомість відтепер і з комерційного (нежитлового) майна та податку на автомобілі з великим об’ємом двигуна. До місцевих бюджетів зараховуватиметься 80% екологічного податку, замість 35%.

Крім того, громади одержуватимуть базову дотацію для підвищення фіскальної спроможності їхніх бюджетів.

Значні переваги отримають об’єднані громади, бюджети яких прирівняються до бюджетів міст обласного значення і районів, і, крім зазначених податків, одержуватимуть ще й 60% ПДФО, а також інші доходи.

І найголовніше - тепер саме місцева влада буде вирішувати, на які потреби вона може витрачати ці кошти.

 «На сьогоднішній день реформа діє вже у практичному руслі. Зокрема, відбулися зміни у кількості податків - їх зменшено з 22 до 11. Більше того, фактично змінено місце їх адміністрування. Наприклад, акцизний податок буде адмініструватися на місці - по факту реалізації підакцизних товарів», - повідомив Юрій Марченко, заступник начальника відділу акцизного податку Департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів ДФС.

Держава взяла на себе повну відповідальність щодо надання освітніх послуг загальноосвітніми навчальними закладами, підготовки робітничих кадрів професійно-технічними закладами, забезпечення медичного обслуговування населення, фінансування державних програм соціального захисту окремих категорій громадян. З цією метою місцевим бюджетам надаватимуться такі нові види трансфертів як освітня субвенція, субвенція на підготовку робітничих кадрів та медична субвенція.

Прийняття змін до Бюджетного законодавства вже цього року дасть змогу забезпечити стале економічне зростання, протидіяти кризовим явищам фінансового сектору економіки і виконати місцеві бюджети на 100%.

 «Перші результати реформи можна буде оцінити, як мінімум, на кінець першого півріччя. Але ми вже бачимо певні плюси ресурсного забезпечення саме місцевих бюджетів. Це виражається у ремонті бруківки, під’їздів, каналізації тощо. А отже, покращується ресурс того ареалу, в якому проживає кожний із нас», - підсумував Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону.

У кожному заході  брали участь експерти з Мінрегіону, Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти та науки, Державної фіскальної служби, а також представники обласних, районних, міських, сільських, селищних рад, управління фінансів та територіальних органів Державної фіскальної служби.

Докладніше про децентралізацію міжбюджетних відносин можна дізнатися тут http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=409980&cat_id=397854

У сьогоднішньому заході взяли участь:

• Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону

• Євген Кузькін, директор Департаменту місцевих бюджетів Мінфіну

• Неля Привалова, директор Департаменту методологічної роботи з питань оподаткування ДФС України

• Анжела Купліванчук, в. о. директора Фінансово-економічного департаменту МОЗ

• Ольга Щеглова, заступник директора Департаменту економіки і фінансування МОН

• Дмитро Васильєв, координатор комунікаційної компанії ініціативи Децентралізації влади, модератор події.

Серія регіональних круглих столів з бюджетної децентралізації проводилася за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO та Уряду Великої Британії. Регіональні круглі столи з питань бюджетної та податкової децентралізації в 2015 році організовуються Мінрегіоном спільно з Мінфіном, ДФС, МОН, МОЗ за участю керівництва обласних, районних, міських, сільських, селищних рад, управлінь фінансів, територіальних органів ДФС за сприяння міжнародних проектів та програм.

Серія регіональних круглих столів вже відбулася в Дніпропетровську, Одесі, Львові, Івано-Франківську, Харкові. 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~zRS47