Новини DESPRO

18:19 | 03.06.2015

Партнери проекту DESPRO першими затвердили Перспективний план об’єднання громад – кількість затратних бюджетів знизиться втричі

Дніпропетровська область першою в Україні отримала Перспективний план формування територій громад. Таке рішення 27 травня ухвалили депутати обласної ради. Жваве обговорення плану відбувалось на навчальній е-платформі проекту DESPRO для практиків місцевого самоврядування. Пілотний дистанційний курс, присвячений питанням формування спроможних територіальних громад,  стартував у квітні ц.р. та об’єднав у мережі 895 посадовців ОМС для навчання та професійного спілкування. Фактично перший Перспективний план в Україні розробляли на е-платформі Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO!


11334248_104772693193050_1502302641029313790_o.jpg
Громади об'єднаються для розвитку. Гроші з загальнодержавного, обласного, районного рівня будуть спрямовані на рівень територіальної громади –  власне, туди, де і живуть люди. На території цих громад залишатимуться нові податки, зокрема, вся орендна плата за землю, весь акцизний збір від продажу підакцизних товарів та податок на нерухомість. Крім того, об’єднавшись, громади зможуть розраховувати на додаткові кошти з Державного фонду регіонального розвитку на покращення інфраструктури. Інтереси окремо взятої громади представлятиме староста, якого обиратимуть жителі громади.

11357045_104772753193044_7002064112131498107_o.jpg

«Перспективний план – це думка громад. Усі території активно включилися в роботу і внесли свої правки до проекту Перспективного плану, який був затверджений облрадою на попередній сесії. Ми єдині в Україні, хто використав такий підхід – громади отримали майже місяць на обговорення. Підкреслю, що Перспективний план – це лише концепція, яка може змінюватися. Рішення про об'єднання громад приймають місцеві ради, а вже потім їх затверджуватиме облрада. Ми хочемо сформувати самодостатні територіальні громади і поліпшити якість адміністративних послуг для населення. При цьому, новостворені громади повинні навчитися самостійно керувати своїми фінансами, враховуючи інтереси місцевих жителів, а не чекати вказівок зверху. Нові податки, які будуть залишатися на місцях, це дозволять», – зазначив голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод.

Слід зазначити, що схвалення Перспективного плану депутатами обласної ради – це результат активного обговорення проекту Перспективного плану в регіоні, зокрема на пілотному дистанційному курсі «Реформування місцевого самоврядування та децентралізація влади», який проходить в області за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO з 29 квітня 2015 року і присвячений питанням формування спроможних територіальних громад.

Участь у е-курсі на платформі Спільноти практик: Інновації та кращі практики місцевого самоврядування беруть 895 посадових осіб місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, представників громадськості з усіх районів та міст області. За результатами обговорення впродовж е-курсу кількість ОТГ з 51, що передбачалися проектом Перспективного плану, в результаті моделювання зросла до 89 у схваленому Перспективному плані формування територій громад.


Тертишна О.А.,

директор регіонального Офісу з питань впровадження реформ у сфері місцевого самоврядування, децентралізації повноважень органів виконавчої влади у Дніпропетровській області

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~LqGrn