Новини DESPRO

18:03 | 24.06.2015

Проект DESPRO та німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ) об’єднують зусилля у створенні сталого розвитку сфери поводження з побутовими відходами у Полтавській області

Про це повідомив начальник управління благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону Максим Барінов 24 червня під час круглого столу за участі представників міжнародних проектів німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) та швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

510003893.jpg

За його словами, є декілька перешкод у впровадженні реформ у сфері поводження з побутовими відходами. Так, в Україні органи місцевого самоврядування не мають можливості встановлювати тарифи на послуги поводження з побутовими відходами через монополію ринку послуг із переробки та захоронення побутових відходів.

Також перешкоджає реформуванню галузі невиправдано велика кількість полігонів та звалищ побутових відходів, які не відповідають стандартам Євросоюзу; низький рівень встановлення на полігонах систем вилучення біогазу для виробництва альтернативної електроенергії; неможливість використання органами місцевого самоврядування коштів, що отримуються від виробників товарів в упаковці за утилізацію пакувальних матеріалів та інвестиційна непривабливість сфери поводження з побутовими відходами через недосконалість діючого законодавства.

«Для забезпечення стабільної роботи всіх учасників ринку, впровадження енергоефективних технологій, створення умов для залучення інвестицій задля збільшення частки переробки й утилізації побутових відходів та зменшення частки їх захоронення Мінрегіоном розроблено низку нормативно-правових актів», - повідомив Максим Барінов.

Йдеться, зокрема, про законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері поводження з побутовими відходами», зареєстрований у Верховній Раді України за № 1742 від 14.01.2015; Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електроенергії з альтернативних джерел енергії», прийнятий 4 червня цього року Верховною Радою України та проект Закону України «Про упаковку та відходи упаковки», підготовлений Мінрегіоном спільно з Мінприроди.

Максим Барінов також повідомив, що німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ) було проведено дослідження обсягів утворення побутових відходів та вивчена ситуація щодо захоронення побутових відходів та впровадження роздільного збору ресурсоцінних компонентів у складі побутових відходів.

«Крім того, фахівцями GIZ розроблено технічне завдання щодо створення міжмуніципального полігону побутових відходів у місті Полтава з одночасним закриттям і рекультивацією старих сміттєзвалищ. Керівництво регіону, після презентації технічного рішення, надало згоду щодо впровадження запропонованих технологічних рішень у Полтавській області», - повідомив він.

Максим Барінов також зауважив, що оскільки DESPRO вже має досвід в об’єднанні громад у сфері поводження з побутовими відходами у Вінницькій (Тульчинський район) та Сумській (Роменський район) областях, Міністерством запропоновано та отримано згоду від DESPRO та GIZ  об’єднати зусилля у створенні сталого розвитку сфери поводження з побутовими відходами у Полтавській області.

За матеріалами прес-служби Мінрегіону

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~gXhJR