Новини DESPRO

10:53 | 10.07.2015

Хто грамоти вміє, той краще сіє: проект DESPRO завершив черговий семінар з питань розробки стратегій місцевого розвитку

8-10 липня 2015 р. у м. Києві завершився черговий семінар-тренінг, який проводився проектом DESPRO у рамках підтримки ініціатив територіальних громад щодо організації процесу стратегічного планування на місцевому рівні.

Триденний семінар був присвячений підготовці планів дій та моніторингу стратегій розвитку громад, а також участі громад у процесі територіального об’єднання. Учасники ― члени комітетів (робочих) груп зі стратегічного планування територіальних громад з трьох областей:

  • Теплівська сільська рада Пирятинського району Полтавської області;

  • Новослобідська сільська рада Путивльського району Сумської області;

  • Володимирівська сільська рада Томаківського району Дніпропетровської області.

f19b7a851e058645d393b37d7bf8324dc926012fe9d1c93b4d403eb7394f7762.jpg

IMAG1429.jpg

Учасникам були надані консультації щодо їхніх наробок стратегій місцевого розвитку. На початку семінару кожна громада презентувала “домашнє завдання” ― розроблений SWOT-аналіз та стратегічне бачення цілей і завдань розвитку своєї території, які були визначені та обговорені з робочими групами на попередніх семінарах. Крім того, представники громад разом з експертом зі стратегічного планування Оленою Козлюк визначили можливі показники ефективності реалізації стратегії для цілей та завдань розвитку, опрацювали стратегію узгодження своїх планів розвитку з районними та обласними стратегіями/програмами. Окремо розглядалося питання сталого сільського розвитку та об’єднання територіальних громад в контексті євроінтеграції. До обговорення був залучений Роман Корінець, Президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України: “При розробці стратегії Ви маєте керуватися триєдиною концепцією сталого розвитку: економічний розвиток, соціальний прогрес і відповідальність за навколишнє середовище. Лише за рахунок поєднання цих трьох компонентів сталий розвиток можливий”.

IMAG1431.jpg    IMAG1449.jpg

IMAG1432.jpg


Варто відмітити високу ефективність роботи в групах: перед громадами стояло завдання змоделювати умовну об’єднану територіальну громаду та розробити і представити її стратегію ― і таким чином закріпити й протестувати набуті знання зі стратегічного планування на практиці.

IMAG1446.jpg

Процес фіналізації стратегій місцевого розвитку продовжується. Учасники робочих груп з трьох областей продовжуватимуть роботу надалі ― як дистанційно на електронній платформі, так і під час наступних семінарів-зустрічей.

 IMAG1419.jpg    IMAG1424.jpg

Всі матеріали, що використовувались під час навчання, а також розробки учасників знаходяться на веб-платформі Спільноти практиків “Інновації та кращі практики місцевого самоврядування” ― http://mx.despro.org.ua:8081/course/view.php?id=38

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~ceSpA