Новини DESPRO

11:39 | 17.07.2015

Проект DESPRO провів публічну дискусію у Чернігові

16 липня 2015 р. у Чернігові за ініціативи та організаційної підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України була проведена панельна дискусія “Реформи з децентралізації: кроки, перспективи, очікувані результати”.

Перш за все слід зазначити, що проектом DESPRO вже проведена серія публічних дискусій у різних областях України, що продиктовано нагальною необхідністю у підвищенні рівня обізнаності про реформи з децентралізації, зокрема про внесення змін до Конституції, та освітнього рівня представників органів влади, місцевого самоврядування та громадян, а надто в теперішніх умовах, коли області України затверджують перспективні плани об’єднання територіальних громад в рамках виконання Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” (№ 157-VIII від 05.02.2015). Варто сказати, що такі дискусії збирають представників як влади, так і недержавних організацій, активістів та представників місцевого самоврядування, щоб вислухати різні думки та врахувати при подальшій роботі над реформами.

Таким чином, учасниками чернігівської дискусії стали представники місцевого самоврядування, виконавчої влади, громадських організацій, аналітичних центрів та громадські активісти. У рамках першої панелі обговорювались конституційні зміни у розрізі реформування місцевого самоврядування, які були розроблені експертним середовищем, пройшли оцінку Венеційської комісії, були зареєстровані 16 липня 2015 р. та розглядалися Верховною Радою України. Зокрема, піднімалося питання повноважень і ролі префекта в Україні: “Роль префекта полягає у гарантуванні законності прийнятих органом місцевого самоврядування рішень і актів – він виконуватиме виключно контрольно-наглядові функції і, в разі чого, може звернутись до Адміністративного суду. Крім того, в умовах надзвичайного або воєнного станів префект організовуватиме діяльність органів місцевого самоврядування: буде координувати діяльність місцевих рад та центральних органів влади і забезпечуватиме виконання державних програм”, ― прокоментував Ігор Колішко, голова правління Центру політико-правових реформ. Щодо Проекту змін до Конституції України від 15.07.2015 р. висловилася також Наталія Романова, Віце-президент місцевих і регіональних влад Ради Європи: “Якщо норма закону складно виписана, то в ній однозначно можуть ховатися підстави для спекуляцій”, ― сказала пані Наталія, характеризуючи ст. 119 цього Проекту, у якій йдеться про повноваження префектів.

Протягом другої панелі досить жваво точилась дискусія щодо спроможності органів влади, місцевого самоврядування та організацій громадянського суспільства до проведення реформи. “Місцеве самоврядування в Україні ― атрофовано, і саме тому відчувається готовність до змін”, ― зазначив менеджер групи з децентралізації РПР Іван Лукеря. Також висловив свою думку щодо проблеми вітчизняного патерналізму та механізмів комунікації й співробітництва між владою і місцевим самоврядуванням Олександр Красковський, голова Замглайської селищної ради Чернігівської області: “Є поняття “децентралізація”, яке сприймають усі, а є поняття “адміністративно-територіальний устрій”, яке сприймають не всі. Чому? Через те, що, наприклад, у великих містах нічого не зміниться (дороги, школи, лікарні тощо), а на периферії ― гостро постає питання об’єднання територіальних громад, яке є незрозумілим через відсутність комунікації та інформаційного супроводу реформ з боку держави”. Окрім того піднімалось питання ініціативності представників місцевого самоврядування у процесі впровадження реформ, зокрема, щодо прийняття перспективних планів та залучення усіх рівнів місцевої влади до об’єднання територіальних громад. “Для того, аби змінити щось не лише в країні, а й на рівні села, міста, потрібно дуже багато працювати”, ― резюмувала пані Людмила Даменцова, заступник директора департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Наступна публічна дискусія запланована проектом DESPRO у Сумах та Харкові.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~2ZgFy