Новини DESPRO

15:38 | 10.09.2015

Дискусії на півдні України

Просвітницька діяльність проекту DESPRO охопила ще 2 області України: 9 вересня 2015 р. відбулась панельна дискусія у Миколаєві, 10 вересня ― у Херсоні

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO провів публічні дискусії у Миколаєві та Херсоні, метою яких стало обговорення питань конституційних змін, пов’язаних з децентралізацією, реформуванням місцевого самоврядування, впливом адміністративно-територіальної реформи на розвиток місцевого самоврядування, залучення усіх рівнів місцевої влади до процесу об’єднання територіальних громад, урахування думки та позиції місцевого самоврядування, різних рівнів влади та недержавного сектора.

 DSC_8149.JPG 

м. Миколаїв, 09.09.2015
IMG_1871.JPG

Виступаючими на дискусіях стали ключові національні експерти, представники центральних та обласних органів виконавчої влади, наукових кіл та голови об’єднаних територіальних громад Миколаївської і Херсонської областей. Аудиторія в обох містах складалась з представників органів місцевого самоврядування і виконавчої влади, неурядових організацій, аналітичних центрів, лідерів громадської думки та ЗМІ.

Слід зазначити, що більшість поставлених учасниками питань стосувалися впровадження префектур – зокрема ролі представника держави, його призначення, повноважень і особливостей діяльності. Чималу дискусію викликали питання об’єднання територіальних громад і можливості внесення змін до перспективних планів.

Так, Юрій Ганущак, директор Інституту розвитку територій, намагався розвіяти деякі сумніви, висловлювані учасниками дискусії, та довести до відома аудиторії новели в частині останніх змін до Конституції України. Зокрема, Юрій Іванович прокоментував міф про збільшення повноважень префекта: «Це буде набагато слабша людина у порівнянні з повноваженнями голови обласної чи районної адміністрації сьогодні. По-перше, у префекта немає бюджету, а по-друге, ― можливості давати розпорядження силовим структурам. Його діяльність ― це лише координація і узгодження дій територіальних органів виконавчої влади та моніторинг ситуації, бо фактично префект ― це очі Прем’єр-міністра та Президента на території громади. Префект для ОМС ― це батько для своїх дітей, які ростуть, допоки не стануть законослухняними».

 Щодо процесу об’єднання територіальних громад влучно висловився Іван Дударь, Кочубеївський сільський голова Херсонської області: «Не треба гратися з державою. Ми живемо в цій країні і повинні грати за її правилами. Тому питання – «об'єднуватись чи не об'єднуватись?»  – взагалі не має поставати. Об’єднана громада – це дарований державою шанс покращити умови свого життя і тільки від нас залежить, чи ми його використаємо правильно».


DSC_8168.JPG

м. Херсон, 10.09.2015

 DSC_8183.JPG

Резюмували дискусію Юрій Ганущак та Лілія Попова, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України: «Шановні сільські голови, Ви перші ластівки об’єднання. Ви будете прикладом для інших громад і ми бажаємо Вам гарного польоту!».


Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~OLE0T