Новини DESPRO

16:27 | 06.10.2015

Проект DESPRO представив Україну на Регіональній Зустрічі фахівців у сфері водопостачання у Кишиневі, Молдова 1-2 жовтня 2015

26 фахівців зі сфери водопостачання, водовідведення та Інтегрованого управління водними ресурсами з Центральної Азії, Східної Європи (Молдова і Україна), Західних Балкан зібралися разом, щоб взяти участь у цьому міжнародному заході під егідою Швейцарської Агенції розвитку та співробітництва.

Усі країни-учасниці стикаються з проблемами інституціонального розвитку в організації водопостачання та водовідведення. Еволюція моделей управління від проекту на рівні окремих громад до рівня регіону чи національного рівня – це все ще предмет дискусій, практичного моделювання та пілотування, а також нормативного забезпечення. Нові часи вимагають нових підходів – таких як секторні реформи, законодавче забезпечення, інституційне забезпечення та подальше відтворення успішних практик по всій країні.

Було відзначено, що для різних країн в сучасних умовах здійснити продуманий перехід від проектів з сильною інфраструктурною складовою до проектів, спрямованих на управління та інституційний розвиток, від впровадження проектів через організації на базі громади до впровадження цих же проектів через національні проекти та системи.

Також на семінарі обговорені такі важливі питання, як:
 • Децентралізовані системи для водопостачання та водовідведення: технології та моделі управління,
 • Вода, водовідведення та здоров'я
 • Підтримка реалізації Протоколу про воду та здоров'я
 • Координація та гармонізація дій донорів.

  DESPRO мав можливість представити проектний досвід в Україні, власні успіхи, проблеми та перспективи. Зокрема, мова йшла про еволюцію моделей управління, фінансування управління, розвитку місцевого самоврядування через водні проекти. Організаторами Регіональної зустрічі стали Швейцарське бюро співробітництва (Молдова) / ApaSan (Молдова)/ DESPRO (Україна)
Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~S3saV