Новини DESPRO

16:39 | 29.12.2015

Завершено е-курс «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку-5»: фахівців з управління проектами в територіальних громадах України вкотре стало більше

Управління проектами (project management) в публічній сфері - це мистецтво знаходження ефективних рішень і компромісу.

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO вже вп’яте запросив представників органів місцевого самоврядування, влади, громадськості до навчання управлінню проектами, обміну досвідом, співпраці, спрямованої на розвиток громад та регіонів, до набуття компетенцій у практичних вправах з підготовки проектів та залучення заінтересованих сторін. Отож, у грудні 2015 року на Спільноті практик місцевого самоврядування udl.despro.org.ua завершився вже брендовий е-курс Спільноти «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку - 5» (далі – «УП-5»), що тривав цього разу 5 тижнів. На е-курс самостійно зареєструвалось більше 700 учасників, 185 з яких можна привітати з успішним його завершенням. Варто відмітити, що з кожним курсом кількість учасників зростає, активісти попередніх курсів підтримують градус дискусій на форумах та допомагають тим, хто вперше прийшов на е-навчання.

1.png

Безперервний та ефективний навчальний процес на е-курсі забезпечували т’ютори, експерти, юристи, представники регіональних Офісів з питань реформування місцевого самоврядування. Допомагали ж в цьому фасилітатори – активні учасники попередніх е-курсів, яких організатори запросили спробувати себе у новій ролі.

Навчальний курс складався з чотирьох модулів: Управління проектами в публічній сфері; Основи проектного аналізу; Планування та моніторинг реалізації проектів; Формування бюджету та джерела фінансування проекту. Особливістю «УП-5» став новий формат навчання – 24/7. Кожен учасник мав можливість самостійно спланувати час опрацювання того чи іншого модулю. Матеріали наступного модулю відкривалися після проходження тестування з опанування попереднього.

Окрім тестування, т’ютори запропонували учасникам цікаве індивідуальне завдання, в якому потрібно було проаналізувати концепції існуючих проектів та запропонувати свій, адаптований до реалій відповідної громади варіант. Кращі індивідуальні роботи учасників розміщено на головній сторінці курсу для ознайомлення з ними зацікавленими учасниками курсу.

Також на «УП-5» учасники мали можливість долучитись до командної роботи над кейсами, попередньо обравши один із семи запропонованих експертами. Кейси були розроблені різного роду складності та тематики: Створення культурно-дозвільного центру розвитку об’єднаної територіальної громади; Створення системи поводження з побутовими відходами на основі співробітництва територіальних громад; Створення господарського обслуговуючого кооперативу по збору, охолодженню та часткової переробки молока з підсобних господарств членів громади за вимогами міжнародних стандартів; Створення сільськогосподарського виробничо-збутового комплексу (кластеру «Від лану до столу»); Створення комунального енергосервісного підприємства; Розробка Концепції підвищення якості обслуговування у ЦНАП; Формування мережі інтегрованих ЦНАП в умовах децентралізації й утворення ОТГ. Попрацювавши два тижні деякі команди не лише отримали за свою роботу заслужене «відмінно», проте й продовжили свою співпрацю та дружбу за межами курсу. Були і команди, які з трудом дійшли до фінішу, проте для кожного з учасників командної роботи це стане гарним досвідом при формуванні вже своєї команди та реалізації власного проекту. Напрацювання команд та фахові коментарі до них експертів також розміщені на стартовій сторінці е-курсу «УП-5» у відповідному блоці Практикум врядування.

Особливої ваги у навчальному процесі на е-курсах займають форуми. Самі учасники зазначають, що пропустивши виконання практичних та тестових завдань, можна отримати необхідні знання на форумах, де діляться своїми знаннями та досвідом не лише експерти та юристи, а насамперед самі учасники. Форуми на «УП-5» були різноманітними:

  • відомі експерти надавали такі потрібні учасникам відповіді на запитання про особливості та специфіку проектів місцевого розвитку, підготовку проектів за рахунок коштів державного бюджету, перспектив інвестиційного розвитку об'єднаної територіальної громади, кластерних технологій в управлінні місцевим розвитком;

  •  у Юридичній консультації цього разу учасники досліджували питання регламентів, забезпечення діяльності постійних та тимчасових комісій районних та обласних рад, особливостей діяльності сільських, селищних та міських (малих міст) рад у аспекті регламентації їх роботи;

  •  у Кімнаті представників Офісів з питань реформування місцевого самоврядування учасники обговорювали механізми та інструменти досягнення економічної, правової та соціальної спроможності громад, а також рад, які створюють ОТГ, організації надання адміністративних послуг в об’єднаних громадах, досвід створення Місцевої Асоціації органів місцевого самоврядування «Регіональний центр розвитку спроможних територіальних громад Запорізької області»;

  •   всі навчальні форуми були відкриті впродовж всього курсу, де учасники мали можливість обговорити з т’юторами опрацьований навчальний матеріал відповідно до чотирьох основних модулів е-курсу;

  • одним із найцінніших форумів-надбань «УП-5» став форум «Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт....» - гілки якого відкривали учасники навчання. Тут піднято величезну кількість проблем сьогодення, запропонована не менша кількість варіантів їх вирішення, різноманіття ідей, думок, проектних пропозицій.

2.jpg

Хоча «УП-5» і добіг свого логічного завершення та вже став історією, кожен бажаючий має змогу ознайомитись із його надбаннями – всі матеріали курсу будуть у відкритому доступі для учасників Спільноти практик місцевого самоврядування з січня 2016 року (долучитися до Спільноти можна у будь-який зручний час).

Ви не зможете виконати та отримати відгук на індивідуальні та командні завдання, поспілкуватись з експертами е-курсу, проте форум «Ми тут. Ми всі. Ми є. Ми гурт....» відкритий та чекає на своїх учасників. Також Ви зможете опрацювати самостійно матеріали курсу та протестувати свої знання за модулями е-курсу.

Цінністю Спільноти практик місцевого самоврядування було і буде обмін досвідом, знаннями, ідеями, налагодження нових взаємозв’язків та створення спільних проектів учасниками. Спільнота практик місцевого самоврядування та матеріали е-курсу «УП-5» стануть у нагоді всім тим, хто працює задля розвитку своїх територіальних громад.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~DqPMh