Новини DESPRO

15:45 | 08.06.2016

Обговорення питань децентралізації зібрали всю Кіровоградщину

Для участі у заході до обласного центру приїхали мери міст Кіровоградщини, голови районних та сільських рад, депутати, представники національних, обласних та районних ЗМІ, а також громадські активісти і просто громадяни, які цікавляться цією темою. Всього у дискусії, яка місцями виявилась занадто емоційною, прийняло участь більше 100 людей.
Модератором заходу була відома українська журналістка і телеведуча Анна Безулик. Головним експертом національного рівня виступив Юрій Ганущак

DSC_0377.JPGDSC_0325.JPG

Питання, які обговорювались, були вкрай актуальними, і, як то кажуть, «наболілими» для мешканців Кіровоградщини: розвиток сільської місцевості, бюджетні процеси, передача майна в ОТГ, ремонт доріг, налагодження інфраструктури, організація системи охорони здоров’я на місцях, система освіти у громадах та інше. Також представники районів Кіровоградської області висловили незадоволення щодо темпів удосконалення законодавства, яке стосується децентралізації та розподілу землі поза межами населених пунктів. Дехто бачив недоліки в тому, що до громад ставляться занадто жорсткі вимоги стосовно надання адміністративних послуг, взаємодії з територіальними органами центральної виконавчої влади – таких, як міліція, податкова та інші. Про брак якісних кадрів у громадах також було згадано. 

 За час дискусії усі учасники мали змогу поставити свої запитання та отримати вичерпну відповідь.
Об’єднані територіальні громади Кіровоградщини, яких зараз є вже три, представляли Юрій Гульдас, голова Маловисківської ОТГ і Тамара Дорошенко заступник голови Новоукраїнської ОТГ. «Піонери» об’єднання Кіровоградщини охоче ділилися досвідом, напрацюваннями та думками зі своїми, ще «необ’єднаними» колегами. Юрій Ганущак ділився поглядом на перспективами розвитку об’єднаних територіальних громад, наводячи приклади не тільки інших українських ОТГ, а й долучаючи до аргументації міжнародні приклади (Грузія, Польща, Франція). 

DSC_0408.JPG
 Голова Маловисківський об’єднаної територіальної громади Юрій Гульдас зазначив: «Однією з ознак громади сьогодні є наявність «вожака», який поведе за собою людей у правильному напрямку. Але при цьому мешканці громади чітко контролюють дії людини, за якою йдуть. І без цього ніяк. В моєму випадку за 6 років голова району мінявся шість разів. В таких умовах порядку не буде, тому, треба брати ініціативу в свої руки. Тим більше потрібно це робити зараз, коли держава підтримує цю ініціативу фінансово і не тільки. А головне те, що тільки зараз у нас є реальна можливість змінити застарілу систему врядування, і почати активний розвиток. Цим треба скористатись» 

DSC_0565.JPG
Щодо земельного питання Юрій Ганущак прокоментував так: «Зрозуміло, що одним з найбільш гарячих питань об’єднаних територіальних громад є надання повноважень на управління земельними ресурсами. Але для того, щоб якісно користуватись цією землею, необхідно добре підготуватись та опрацювати це питання. Як мінімум, створити всю необхідну містобудівну документацію, де буде вказане цільове призначення усіх земель. І це дасть чіткі правила гри для всіх: для мешканців, для бізнесу, для інвесторів. Яскравий приклад Хмельниччини: закордонний інвестор з декількох регіонів України вибрав саме Хмельницьку область для розміщення соєпереробного заводу саме тому, що там була розроблена саме ця необхідна документація. Разом з цим планом інвестор отримав гарантію захищеності свого бізнесу і зробив правильний вибір. І за таких інвесторів громади будуть боротися, тому той, хто зробить правильні кроки зараз, буде мати позитивний результат у майбутньому. Такі кроки зараз - задача голів громад. Бо вже пішов рух. А люди, коли бачать рух, вони починають підхоплювати його і долучатись до процесів. І це дуже важливо.» 

DSC_0047.JPG
 Захід проводився за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
Партнерами у підготовці заходу виступили представники ГО «Спільна Дія» (м. Кіровоград).

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~xUGiZ