Новини DESPRO

11:15 | 26.07.2016

Якщо в 2014 році лейтмотивом було «що таке децентралізація?, то тепер – «які результати хочемо отримати», - Оксана Гарнець про сприйняття реформи (+відео)

Якщо в 2014 році сприйняття суспільством децентралізації, яка проводиться в країні, було несформованим, то сьогодні це сприйняття трансформувалося у конкретику і люди націлені на результат реформи. Про це в програмі «Децентралізація – влада громади» каналу «Рада» сказала керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець, порівнюючи результати досліджень на предмет сприйняття реформи, проведених  методом фокус-груп.


«В 2014 році ми провели перше дослідження методом фокус-груп, щоб зрозуміти, які найбільш болючі речі у свідомості людей, що стосується децентралізації: чого бояться, чого очікують, як взагалі сприймають реформу. На той момент сприйняття було,  я б сказала, несформоване, нейтральне. Слово «децентралізація» було на слуху, але розуміння того, які процеси з цим пов’язані, не було. Зараз ситуація змінилася. Сьогодні люди почали говорити про практичні речі. Якщо в 2014 році лейтмотивом обговорення було «що таке децентралізація», в 2015 році «як вона буде відбуватися», то тепер – «які результати хочемо отримати», - констатувала Оксана Гарнець.


Вона зазначила, що проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, вивчаючи таким чином потребу суспільства в тій чи іншій інформації щодо реформи місцевого самоврядування і децентралізації владних повноважень, спільно з експертним середовищем готує відповіді на всі ті питання, які сьогодні озвучують люди, громади, і подає цю інформацію суспільству в різних формах – від буклетів, брошур, статей до інформаційних відеороликів. Важливим інструментом для надання людям необхідної інформації, Оксана Гарнець назвала широкі дискусії в регіонах на кшталт круглих столів, які також організовує DESPRO за участі як експертів, так і голів вже об’єднаних громад, які можуть поділитися конкретним позитивним досвідом.


Щотижнева програма «Децентралізація – влада громади» телеканалу «Рада», яка присвячена актуальним питанням реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади, виходить за організації Комунікативної групи при Центральному офісі реформ та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

DESPRO — це швейцарсько-український проект “Підтримка децентралізації в Україні”, який фінансується Швейцарською Конфедерацією через Швейцарське бюро співробітництва (ШБС/SDC) та впроваджується Швейцарським центром ресурсів та консультацій з питань розвитку (Skat)


Детальніше про дослідження у публікації DESPRO ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ: як змінюються думки людей?

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~mWD97