Новини DESPRO

11:33 | 03.10.2016

На Кіровоградщині обговорювали питання об’єднання громад

Регіональна дискусія з питань децентралізації та особливостей створення і подальшого розвитку об’єднаних територіальних громад відбулась 3 жовтня 2016 р. у м. Помічна Кіровоградської області.

У заході взяли участь представники місцевого самоврядування та державних органів влади різних районів області, громадські активісти. Аби надати фахову підтримку у вирішенні найбільш актуальних питань, що стоять у Кіровоградській області, Помічну відвідали експерти Лілія Попова, начальник відділу взаємодії з місцевими органами влади Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Іван Лукеря, експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

242_despro.jpg

Окрім експертів, щоб поділитися практичним досвідом та навичками, до Помічної приїхали Анатолій Кулик, голова Байківецької об’єднаної територіальної громади Тернопільської області та Олександр Корінний, голова Новоукраїнської об’єднаної територіальної громади Кіровоградської області.

Також у дискусії взяв участь перший заступник голови Кіровоградської ОДА Сергій Коваленко.

Спілкування тривало декілька годин, протягом яких учасники шукали відповіді на питання, що стоять у громади на шляху об’єднання, та обговорювали вектори розвитку, які є перспективними після об’єднання та проведення виборів. Не обійшли увагою і проблемну для мешканців тему проведення виборів у громаді.  

Іван Лукеря в ході обговорення наголосив:  «Дуже негативним є той факт, що центральна виборча комісія відмовила помічнянцям у проведені виборів, попри те, що Кіровоградська облрада дала позитивний висновок на утворення обєднаної громади. У такій ситуації громаді не залишається іншого вибору, як подати на дії ЦВК в суд».  

261_despro.jpg

При подальшому обговоренні Лілія Попова зазначила: «Міністерство регіонального розвитку активно працює над впровадженням реформи децентралізації влади в Україні і надає всіляку допомогу активним субєктам цього процесу. Громадам, зі свого боку, на шляху розвитку необхідно підтримувати комунікацію з різними спільнотами, дотичними до реформи, такими як  Мінрегіон, інші профільні міністерства, донорська спільнота тощо. І авжеж практикувати активний обмін досвідом між громадами. Варто не забувати про великий обсяг корисної інформації, який  знаходиться на сайті Мінрегіону. Ця інформація буде необхідним інструментом на шляху успішного розвитку».

274_despro.jpg

«Ситуація в країні склалася така, що законодавство не встигає за децентралізаційними процесами, які відбуваються в Україні. Тому в деяких випадках варто взяти ініціативу у свої руки і впроваджувати нові, корисні для громади рішення, виходячи з доцільності цих кроків, а паралельно брати участь у роботі щодо удосконалення відповідної законодавчої бази», - відзначив голова Байківецької громади Анатолій Кулик.

214_despro.jpg

 Олександр Корінний зі свого боку зазначив: «Альтернативи обєднанню немає. Саме громада повинна займатись водопостачанням, школами, дитсадками, клубами. І тільки тоді ресурси будуть використовуватись розумно і раціонально. Також до участі необхідно долучати мешканців громади, тому що тільки спільно прийняті рішення є прозорими та конструктивними».

257_despro.jpg

Сергій Коваленко, підсумовуючи дискусію, зі свого боку запевнив помічнянців і громади, які обрали шлях об’єднання, у подальшій підтримці з боку Кропивницького.

По закінченні дискусії міський голова Помічної Микола Антошик провів для гостей коротку екскурсію містом.

________________________________________________________________________________

Громадська дискусія відбулась за ініціативи Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та за сприяння Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Організаційну та консультаційно-дорадчу підтримку заходу надала ГО «Спільна Дія»

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~X1D3B