Новини DESPRO

10:34 | 27.10.2016

У Хмельницькому обговорили можливості і проблеми розвитку місцевого самоврядування

27 жовтня 2016 р. у Хмельницькому університеті управління та права відбувся  круглий стіл на тему «Місцеве самоврядування, як основа сталого розвитку».

У ході дискусії були розглянуті актуальні питання діяльності об’єднаних територіальних громад, перспективи розвитку та співробітництва у громадах.

2016_10_27_KHM_DESPRO_0014.JPG

Голова Хмельницької облради Михайло Загородний у вступному слові зазначив важливість підтримки децентралізаційних процесів з боку органів влади та депутатського корпусу.

Щодо фінансових аспектів директор  фінансового департаменту  Хмельницької ОДА Сергій Пенюшкевич сказав:«Фінансова децентралізація випереджає на два три роки іншу децентралізацію – органів місцевого самоврядування. Тому ситуація має бути збалансована, і над цим необхідно працювати».

Експерт Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Яна Брусєнцова підкреслила: «Вкрай необхідно проводити інформаційно-роз’яснювальну роботу як серед старост так і серед мешканців громад. На сьогоднішній день розповсюджена ситуація, коли в об’єднаній громаді не всі до кінця розуміють свої повноваження та сферу відповідальності. Та і мешканці громади  багатьох аспектів не розуміють, наприклад,  що староста – це вже не сільський голова, і функціонал у цієї людини суттєво відрізняється».

2016_10_27_KHM_DESPRO_0015.JPG

Директор  з питань науки та розвитку ГО "Інститут громадянського суспільства" Анатолій Ткачук, обговорюючи тему стратегічного планування, розповів про досвід Сатанівської ОТГ: «У Сатанові тільки що відбулась презентація розробленої стратегії розвитку громади. Це каже про те, що ми вже рухаємось всередині європейського простору. Розроблення стратегії громади – дуже важливий процес, але ще важливіше, щоб ця стратегія потім виконувалась. Тому нам потрібні стратегії, які розроблені з максимальним врахуванням реалістичності їх впровадження. Стратегії, які повністю перекладаються на проекти, що будуть реалізовані. І тут все у наших руках. Як то кажуть: «Очі бояться, а руки роблять!». На початку процесів децентралізації все, що ми розробляли виглядало просто недосяжною фантастикою, а зараз це реальність!».

Олександра Шерємєтьєва, голова Омельницької ОТГ Полтавської області при обговоренні процесу удосконалення системи надання медичних послуг у громаді зазначила: «Ми повинні привчати наших лікарів міняти систему надання медичної допомоги. Але дехто з них цього не хоче розуміти. Систему треба змінювати не тільки ззовні, а і з середини».

Голова Дунаєвецької міської ради Веліна Заєць повідомила: «Мегарезультатів ще немає, але пройшов тільки рік. Рік, за який ми відчули дуже суттєві зрушення, фінансові і не тільки. Так, фінансові надходження нас задовольняють, але ми не зупиняємось на ремонті доріг, вікон і дахів. Ми вкладаємо гроші в ті проекти, які дадуть нам можливість залучати інвестиції. Ми хочемо отримати  вудочку, якою будемо заробляти кошти і будувати власне майбутнє за рахунок власних ресурсів. Підкреслю, що на старост покладаємо дуже велику надію. Вони – той місточок між виконавчою владою, громадою, експертною спільнотою, за допомогою якого ми консолідуємо наші зусилля».

2016_10_27_KHM_DESPRO_0038.JPG

Ректор Хмельницького університету управління та права Олег Омельчук, зважаючи на кадровий голод, запропонував громадам співробітництво у підготовці фахівців, які зможуть прискорити розвиток громад і бути підтримкою для голів громад і старост.

Координатор Хмельницького офісу реформ та регіонального розвитку Сергій Яцковський зазначив, що попри те, що Хмельницька область є одним з лідерів у сфері децентралізації в Україні, інформаційно-освітні проекти вкрай важливі для кадрового складу громад Хмельниччини. Серед іншого він підкреслив, що необхідно працювати з депутатами об’єднаних територіальних громад.

Захід відбувся за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPROі за ініціативи Хмельницької обласної адміністрації, Хмельницької обласної ради та Хмельницької Агенції регіонального розвитку.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~FQ2E3