Новини DESPRO

16:35 | 12.11.2016

Українські регіональні журналісти взяли участь у навчальному візиті до Республіки Польща, під час якого вивчали роль місцевих ЗМІ у процесі децентралізації

Група українських журналістів з різних областей України упродовж тижня знайомилася з польським досвідом децентралізації, а також роллю, яку в цьому процесі відіграли місцеві ЗМІ.

Навчальний візит відбувся з 6 по 12 листопада 2016 року та був організований Швейцарсько-українським проектом “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO спільно з Польським Фондом Міжнародної Солідарності Solidarity Fund PL у співпраці з Фондом «Демократичне товариство Схід».

DSC_6675.jpg

Журналісти мали дуже конкретні очікування від польського навчального туру та ставили суто практичні запитання, які цікавлять їхніх читачів та глядачів. Кожен з них вже був «у темі», адже пройшов он-лайн навчання та взяв участь у школі місцевого самоврядування проекту DESPRO.

Ось перелік запитань та тем, про які вони приїхали дізнатись:

- Які можливості для розвитку великих міст?

- Як активізувати мешканців?

- Неспроможні громади

- Фінансова децентралізація та позабюджетні кошти

- Роль ГО у процесі децентралізації

- Інвестування проектів місцевого розвитку

- Інструменти діалогу між громадою та владою

- Як зацікавити аудиторію темою децентралізації?

- Як жителям громади висловлювати власну думку?

- Контент і фінансовий стан ЗМІ

- З яких податків складається місцевий бюджет?

- Проблема водозабезпечення сільських громад

- Як громади контролюють використання коштів?

- Чи є спроби брати ЗМІ під контроль?

- Як організувати вивіз побутових відходів?

- Як вирішується проблема безпритульних тварин?

- Як громада контролює господарчу діяльність?

Та щоб краще зрозуміти особливості місцевого самоврядування в Польщі, українські журналісти створили на час туру імпровізовані міні-редакції. Кожна з них отримали завдання від місцевих тренерів – Агнєжки Новінської та Олександри Куявської, експертів громадської організації «Демократичне товариство Схід».

DSC_6798.jpg

DSC_6780.jpg

Базові знання про організацію публічної адміністрації у Польщі після 1990 р., реформу місцевого самоврядування, переваги та небезпеки в процесі децентралізації учасники отримали в перший день візиту від Мирослава Скурка, експерта Колегіуму Східної Європи ім. Яна Новака-Єзьоранського.

DSC_6964.jpg

Після всіх установчих та теоретичних питань візит набрав обертів – почалися роз’їзди та зустрічі.

У мерії міста Зєльонка журналісти зустрілися з бургомістром Ґжеґожем Дудзіком, який ділився власним досвідом комунікації та активізації мешканців. Ґ. Дудзік на початку 90-х років був дуже активний у процесі створення нових структур самоврядування. Він був директором міського центру культури, видавав місцеву пресу, співпрацював з громадськими організаціями, протягом двох каденцій був віце-старостою Воломінського повіту, а тепер є бургомістром м. Зєльонка.

У місті Легіоново, що під Варшавою, відбулася зустріч з мером Романом Смоґоржевським. Досвідчений працівник місцевого самоврядування, який очолює місто вже 14 років, розпочинав свою громадську активність як журналіст місцевої газети. Він розповів про компетенції місцевого самоврядування та про те, як важко було залучати населення до участі, навіть доводилося налагоджувати спілкування із мешканцями через місцеву церкву.

 DSC_7228.jpg

У Легіоново журналісти також познайомилися із Робертом Новінським, багатолітнім головним редактором тижневика «To i Owo» («Те і се»). Він поділився з колегами професійним досвідом та розповів, як непросто буває локальним медіа виконувати свою контролюючу функцію над органами місцевого самоврядування.

Також учасники відвідали об’єкти, де останніми роками були реалізовані інвестиції, - спорткомплекс «Арена Легіоново», Центр соціальної реабілітації, а також вражаючу бібліотеку при новозбудованому залізничному вокзалі.

DSC_7382.jpg

 Наступний день видався не менш насиченим. Журналісти вирушили у м. Стараховіце, що знаходиться у Свентокширському воєводстві. Там на них чекала зустріч у редакції «Стараховицького тижневика» (Tygodnik Starachowicki). Ярослав Бабіцький, видавець  п’яти місцевих газет та головний редактор «Стараховицького тижневика», розповів про освітню, контрольну та інтеграційну функції місцевих ЗМІ, участь локальних медіа у децентралізації на прикладі газети, яка видається органом самоврядування, та незалежної комерційної газети.

DSC_7390.jpg

Зустріч з мером міста Стараховіце Марком Матерком, наймолодшим у Польщі мером, була присвячена участі населення в управлінні громадським бюджетом. Двадцятисемилітній міський голова розповів про інклюзивні програми, які діють на території  Стараховіце, - програму місцевих ініціатив, пільги для багатодітних родин, карта осіб літнього віку, яка дає знижки у більше, ніж шестидесяти місцевих партнерів. Серед планів пан Материк головними вбачає ревіталізацію міста, як соціальну, так і інфраструктурну.

DSC_7547.jpg

У громаді Домбрувка, що недалеко від Варшави, на журналістів вже чекала ціла делегація. У будівлі Муніципального культурного центру їх радо зустрічали війт гміни Радослав Коженьовський та його заступник Зенон Задружний, голова Ради гміни Марчин Качмарчик та директор культурного центру Анна Манецька. Під час зустрічі вони обговорили проблеми та успіхи самоврядування в гміні, яка складається з 27 сіл.            

В одному з цих сел, с. Юзефув, учасники відвідали початкову школу та переконалися на власні очі, якою ефективною може  спільна інвестиція мешканців та самоврядування. У школі навчаються діти з чотирьох навколишніх сел. Між всіма селами за розкладом їздить сучасний шкільний автобус. У багатьох класах школи журналісти побачили проектори з екранами, щоб діти могли дивитися навчальні відео чи схеми з підручників, декілька спортивних залів, всюди пандуси та вбиральні для неповноспроможних дітей, кімната фізичної реабілітації, контейнери для роздільного збору сміття, і в приміщеннях було так тепло! Наприкінці шкільного візиту кожен з гостей отримав від дітей зворушливі малюнки.

DSC_7792.jpg

Щасливі і натхненні, журналісти вирушили у с. Кулаков, де зустрілися з місцевим фермером Томашем Яворським. Ферма, яка була модернізована за допомоги гранту з Фондів Європейського Союзу, зараз налічує 70 гектарів землі, 60 корів, з них 30 – молочних. 27-річний Томаш Яворський вже кілька років суміщує фермерську працю з громадянською діяльністю – два роки тому мешканці села обрали його солтисом (старостою). Тепер до його обов’язків входить збирання податків, інформування мешканців, представлення інтересів села, а також координація зусиль у подоланні наслідків надзвичайних обставин.

DSC_7819.jpg

Наприкінці дня журналісти заїхали у кондитерський цех у с. Людвінов, де познайомилися з родинним бізнесом місцевих підприємців. Все починалося з домашніх тістечок, а тепер їхню продукцію можна знайти в магазинах по всій Польщі. На виробництві працює біля 40 людей, з них 2 – українці. Використовуючи тільки натуральні продукти, в день вони виробляють від 2 до 10 тон кондитерських виробів. Журналісти переконалися – тістечка реклами не потребують, бо надзвичайно смачні.

Минув тиждень. Позаду кілометри польських доріг, гміни/міста/села, нові знайомства і знання. Прийшов час підсумкової зустрічі – українські журналісти презентували свої напрацювання за результатами візиту, та обговорили, які питання були з'ясовані з тих, що стояли на початку! На 90% запитань учасники наперебій давали відповіді, переповідаючи почуте й побачене за тиждень.

Тепер чекаємо, що пересічні українці незабаром знайдуть цікаву для себе інформацію по децентралізації в українських регіональних ЗМІ!

 

 

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~31hQ5