Новини DESPRO

17:52 | 10.12.2016

Семінар з підтримки Асоціаціями ОМС процесу стратегічного планування у об'єднаних громадах

Семінар з підтримки Асоціаціями ОМС процесу стратегічного планування у об'єднаних громадах відбувся 9-10 грудня 2016 р. у м. Київ.

Метою даного семінару було фахове обговорення і вивчання наступних тем:

1.       Напрями і завдання щодо сталого місцевого економічного розвитку у проектах Стратегій ОТГ;

2.       Синергія напрямів Стратегії громад і пріоритетів довгострокових регіональних планів;

3.       Особливості  плану просторового розвитку ОТГ та його інтеграція у Стратегії.  

15380492_1181268448577808_2770126083652744646_n.jpg

Учасники семінару:

- Представники Комітетів зі СП ОТГ Кіровоградської,  Житомирської,  Тернопільської, Хмельницької областей (по 5 членів комітетів від кожної громади);

- Представники Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні”DESPRO;

- Представники  і експерти ГО «Асоціаціямалих міст України», Всеукраїнськоїасоціації сільських таселищних рад, Українськоїасоціації районних і обласних рад;

- Експерти аналітичних центрів національного рівня.

Програма семінару ТУТ

15319059_1181268298577823_574728846858232490_n.jpg

Передумови заходу:

У жовтні 2015 року в Україні було створено 159 об'єднаних громад, які повинні були вирішити ряд проблемних питань, які стосуються сільських територій, та забезпечити сталий соціально-економічній розвиток територій. Для допомоги у цьому напрямі, Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, в рамках компоненту «Розвиток інституційної спроможності Асоціацій органів місцевого самоврядування та професійного потенціалу їх представників» запровадив пілотну ініціативу, в рамках якої експерти всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування спільно напрацьовують методику підтримки стратегічного планування в об'єднаних громадах. Надалі методика буде тиражована серед інших об'єднаних громад України.

До процесу стратегічного планування в об'єднаних громадах були обрані такі громади:

- Новоукраїнська міська ОТГ Кіровоградської області;

- Новоборівська селищна ОТГ Житомирської області;

- Великогаївська сільська ОТГ Тернопільської області.

- Дунаєвецька міська ОТГ Хмельницької області

Місцеві органи відібраних громад затвердили рішення про початок розробки стратегічного плану і  формування Комітету зі стратегічного планування (надалі – Комітет зі СП). У травні - листопаді  2016 р. експерти двох асоціації (ВАССР і АММУ) надавали тренінгові і консультативні послуги громадам в розробці СП. За результатами проведених тренінгів, громади розробили проекти своїх Стратегій.

Одним з найбільш пріоритетних напрямків стратегій громад є місцевий економічний розвиток, заснований на можливостях ресурсів земель сільськогосподарського призначення, унікальних агропромислових традиціях регіону, людського потенціалу та впровадження інноваційних підходів. Також важливим елементом розробки та реалізації Стратегічного Плану об'єднаної громади є його інтеграція в регіональні (обласні) довгострокові плани і подальша розробка плану просторового розвитку.

  

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~Hj8M8