Новини DESPRO

14:59 | 13.12.2016

Круглий стіл на тему «Економічна політика і децентралізація – взаємозв’язки та взаємозалежності на прикладі Кіровоградської області»

Захід відбувся за ініціативи члена Комітету Станіслава Березкіна та за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні»DESPRO.

1481642711_DSC_0486.jpg

У роботі круглого столу взяли участь провідні українські експерти з питань реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, представники міністерств та відомств, народні депутати України, представники органів місцевого самоврядування, громадських організацій та засобів масової інформації.

З вітальним словом до присутніх звернувся секретар Комітету Богдан Матківський, який зазначив: «Питання децентралізації сьогодні обговорюється на всіх рівнях, багатьма експертами, науковцями. Є як прихильники проведення децентралізації, так ті, що висловлюють протилежну точку зору. Комітет Верховної Ради України з питань економічної політики надзвичайно зацікавлений в розвитку сильної, економічно незалежної України та економічно розвинених територіальних громад».

Під час обговорення учасники заходу зазначили, що в об’єднаних територіальних громадах є всі можливості для мобілізації внутрішнього ресурсу та залучення зовнішніх вливань (отримання грантів на інвестиційні проекти, залучення кредитних коштів), але також наголосили на наявних проблемах, які стоять сьогодні на заваді успішного процесу проведення реформи децентралізації. Це «ручні механізми» розподілу бюджетних коштів, неможливість використати кошти на рахунках наприкінці бюджетного періоду, щорічна зміна «правил гри» в бюджетному, податковому та земельному законодавстві тощо.

Учасники обговорення вважають за необхідне звернути увагу державної влади на катастрофічну демографічну ситуацію в країні, що викликана малоефективною системою охорони здоров’я, недофінансуванням закладів освіти, відсутністю робочих місць.

Підсумовуючи результати роботи круглого столу, учасники підкреслили, що експерти та представники влади поєднанні розумінням проблем, які виникають в процесі реформи. Учасники круглого столу дійшли висновку, що без сильної місцевої економіки результати децентралізації не можуть бути сталими. Були висловлені пропозиції щодо необхідності:

-внесення змін до Державного бюджету України стосовно прогнозованості місцевих податків;

-регулювання земельних відносин, з метою покращення інвестиційної привабливості;

-посилення середньострокового планування, адаптація бюджетного планування до норм європейських країн-лідерів;

-прийняття «пакету» децентралізаційних законів (законопроекти №№4772, 5253 та інші).

-переходу від політики залучення кредитів до політики залучення інвестицій.

Рекомендації та висновки круглого столу будуть надіслані на адресу Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, головам парламентських фракцій та комітетів.

Комітет з питань економічної політики вирішив взяти під особистий контроль виконання вищезазначених рекомендацій.

Повний відеозапис


 Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України 


Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~AA3x6