Новини DESPRO

15:59 | 13.12.2016

Без сокири не тесляр — без голки не кравець. Без стратегії ― не громада.

9-10 грудня 2016 р. у м. Києві відбувся семінар з підтримки процесу стратегічного планування у об'єднаних громадах за організаційної та фінансової підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO, а також із залученням асоціацій органів місцевого самоврядування.

IMG_0646.JPG

Учасники семінару ― члени Комітетів зі стратегічного планування об'єднаних територіальних громад, які на конкурсній основі були відібрані проектом DESPRO та асоціаціями:

  • Великогаївської сільської ОТГ Тернопільської області;

  • Новоборівської селищної ОТГ Житомирської області;

  • Новоукраїнської міської ОТГ Кіровоградської області;

  • Дунаєвецької міської ОТГ Хмельницької області.

IMG_0741.JPG

Слід зазначити, що за ініціативи та підтримки проекту DESPRO протягом травня-листопада 2016 р. Комітети зі СП плідно працювали з експертами Всеукраїнської асоціації сільських і селищих рад та Асоціації малих міст України і вже розробили проекти своїх Стратегій. Тому головною метою семінару стало об’єднання 4 громад задля окреслення їх наступних кроків у процесі стратегічного планування і фахового обговорення наступних питань:

1) синергія цілей місцевих стратегій з регіональними;

2) напрями і завдання сталого місцевого економічного розвитку у проектах Стратегій;

3) особливості просторового розвитку та їх узгодження зі Стратегіями.

IMG_0833.JPG IMG_0854.JPG IMG_0930.JPG

Упродовж 2 днів представники громад мали можливість презентувати розроблені проекти Стратегій місцевого розвитку, отримати експертну оцінку своїх напрацювань та методичні рекомендації щодо подальших дій від експертів ГО “Асоціація малих міст України”, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Української асоціації районних і обласних рад, а також експертів аналітичних центрів національного рівня.

IMG_0866.JPG IMG_0957.JPG IMG_0972.JPG

IMG_0967.JPG IMG_0878.JPG IMG_0986.JPG

У рамках лекцій з елементами інтерактивної дискусії та роботи в міні-групах учасники отримали практичні знання з інтеграції завдань соціально-економічного розвитку своїх Стратегій у відповідні довгострокові плани Кіровоградської, Житомирської, Тернопільської та Хмельницької областей; алгоритму консолідації стратегій на місцевому і регіональному рівні з урахуванням секторальної специфіки, можливостей розвитку місцевої економіки та специфіки просторового планування в ОТГ. Окрім цього проведений захід став майданчиком для пошуку та обміну між учасниками новими ідеями у визначенні конкурентоспроможних напрямків виробництва та різних форм економічної діяльності на рівні громад.

IMG_0895.JPG IMG_0985.JPG IMG_0914.JPG

На завершення семінару учасники самостійно встановили терміни своїх наступних дій, результатами яких стануть:

1.  Завершена, професійно якісна Стратегія розвитку як документ.

2.  Затверджена на сесії сільської/селищної/міської ради Стратегія місцевого розвитку.

3.  Професійно сформований і формалізований моніторинговий комітет.

IMG_0997.JPG IMG_0991.JPG

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~tQ14A