Новини DESPRO

15:00 | 24.02.2017

DESPRO продовжує навчати громади стратегічному плануванню: на часі питання моніторингу та інституційного забезпечення реалізації Стратегій

23 лютого представники об’єднаних територіальних громад із чотирьох областей України зібралися у Києві, щоб взяти участь у заключному навчальному модулі з питань стратегічного планування в об’єднаних громадах «Моніторинг та інституційне забезпечення Реалізації Стратегій». 

1.JPG

Попередньо, в рамках пілотної ініціативи проекту DESPRO, головам об’єднаних громад та представникам комітетів зі стратегічного планування Житомирської, Кіровоградської, Тернопільської та Хмельницької областей надавалася тренінгова та консультативна підтримка щодо спільного напрацювання методики стратегічного планування в об’єднаних територіальних громадах. За результатами проведених тренінгів, громади розробили проекти своїх Стратегій, а починаючи з січня 2017 року розпочали проведення громадських обговорень та консультацій. 

Цього разу учасники зібралися для того аби обговорити перепони, що виникали в процесі громадських слухань з питань стратегічного розвитку та поділитися своїми здобутками. 

Звертаючись із вітальним словом до учасників тренінгу, керівник Швейцарсько-українського проекту DESPRO, Оксана Гарнець, зауважила, що стратегія розвитку громади – це документ, що потребує постійного вдосконалення та адаптації до актуальних потреб мешканців громади. 

6.JPG

«Важливо залучати мешканців громади до процесу написання Стратегій та до роботи над їх реалізацією, адже лише за таких умов, громада зможе відчути власну впливовість на події, що відбуваються та нести відповідальність за їх перебіг» – зазначила Оксана Гарнець

Майже одноголосно представники об’єднаних територіальних громад говорили про те, що найактивнішою ланкою при обговоренні стратегічних питань розвитку громади виступають працівники освітньої сфери та активна молодь. 

Зокрема, голова Новоукраїнської громади, Олександр Корінний, констатував, що на початку процесу довелося зіткнутися з пасивністю громади. Згодом питання мобілізації та активізації участі громади в обговоренні стратегічних питань посіли чільне місце, а наразі в Новоукраїнській громаді навіть створено Центр розвитку ініціатив молоді, в рамках діяльності якого його учасники вже розпочали втілення власних мікропроектів. 

3.JPG

Заступник голови Дунаєвецької міської громади, Надія Слюсарчик, повідомила, що результатом обговорення Стратегії з мешканцями громади стало зміщення фокусу уваги людей з проблем інфраструктурного та економічного розвитку, до глобальніших питань, що стосувалися процесів розвитку людського капіталу та підвищення рівня якості життя в громаді. 

5.JPG

Продовживши свою роботу, учасники тренінгу мали нагоду отримати практичні поради для забезпечення успішного старту реалізації Стратегій та прослухати інтерактивні міні-лекції від експертів DESPRO, що стосувалися розробки критеріїв ефективності та моніторингу реалізації Стратегій. Працюючи у групах, представники громад змогли допомогти один одному пропозиціями щодо планів роботи з реалізації Стратегій на перший рік після їх затвердження. Розробка інвестиційних проектів, соціальна мобілізація, інфраструктура, центри позашкільної освіти для дітей – кожен обрав свій пріоритет у виконанні стратегічних завдань. 

7.JPG

«Добрий початок – то вже половина роботи. Але не акцентуйте увагу лише на вирішенні інфраструктурних питань – зосереджуйтесь на розвиткових проектах! І найголовніше – залучайте мешканців своєї громади до цих процесів!» – наголосили експерти DESPRO Марина Бриль та Айдер Сейтосманов.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~msiia