Новини DESPRO

16:00 | 14.07.2017

DESPRO допомагає громадам вирішувати проблеми водовідведення

13 липня у селі Іллінецьке Вінницької області відбулася презентація системи водовідведення та станції очистки стічних вод, збудованої в рамках пілотного проекту за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.
Співпраця ініціативної групи громади села Іллінецьке з експертами проекту DESPRO розпочалася у далекому 2008 році. На той час, перед сільською громадою постала проблема забезпечення села водою, адже система водопостачання, збудована у 70-х роках минулого століття, не відповідала потребам жителів села та потребувала відновлення.
Наявна ситуація мотивувала небайдужих представників громади спільно з місцевою владою працювати над вирішенням проблеми. Відтак, після створення ініціативної групи та подачі проектної заявки розпочалася активна співпраця з Швейцарсько-українським проектом DESPRO, що відбувалася в три етапи. Спочатку водопостачанням були забезпечені багатоповерхівки та приватні садиби села Іллінецьке. Загалом в рамках проекту збудували водогін протяжністю в 7,7 кілометрів, а загальна вартість будівництва сягнула 795 тисяч 500 гривень.
Згодом, стало зрозуміло, що в Іллінецькому потрібно вирішити також і проблему централізованого водовідведення, оскільки, в селі утворилося величезне озеро нечистот, котре місцеві мешканці прозвали «місцевим Чорнобилем», воно загрожувало реальною екологічною катастрофою. Тож на наступному етапі роботи, зусилля були сконцентровані на організації водовідведення. Цей досить вартісний та технічно непростий проект також було реалізовано спільно з DESPRO. 

DSC_1185.JPG

Під час презентації очисної станції, технічний консультант проекту DESPRO, Анатолій Копитін, зокрема розповів , що у 2012 році було визначено місце скиду стоків, експерти обрали очисну установку вітчизняного виробництва, потужність якої дозволяє забезпечити повну біологічну очистку всього об’єму стоків села. Загалом в процесі будівництва було прокладено 920 метрів комунікаційних мереж та збудовано близько 20 колодязів. Вартість проекту з водовідведення склала 1 млн. 900 тис. гривень, з яких 1 млн. 520 тис. грн.. – внесок DESPRO, а решту забезпечили внески з сільського та районного бюджетів, а також населення. Допомогу в благоустрої території надало місцеве сільськогосподарське підприємство. 

DSC_1254.JPG

Експерт проекту DESPRO, Вячеслав Сороковський, зазначив, що співпраця громади, місцевої влади та швейцарських експертів дозволила не лише збудувати систему водопостачання та водовідведення, а й продемонструвала справжню консолідацію зусиль та зарадила екологічній катастрофі.
«Наразі стихійне озеро з нечистот, що називали «місцевим Чорнобилем» висохло, місце його знаходження закрито захисним шаром ґрунту», – сказав В. Сороковський.

Позитивний поступ в розвитку українських громад відмітив у своєму виступі директор Швейцарського бюро Хольгер Тауш. «Ми бачимо результати спільної роботи громади, швейцарської допомоги, району та області. Швейцарського бюро намагається орієнтуватися на потреби населення України і розуміємо, що питання водопостачання та водовідведення є важливими, бо люди на місцях активно беруть участь у їх вирішенні. Результати впровадження проекту в Іллінецькому мають стати прикладом того, що повинна мати у себе кожна громада», – наголосив Хольгер Тауш

DSC_1237.JPG

Про успішність співпраці іллінецької громади з експертами Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO свідчить не лише завершення будівництва та введення в експлуатацію системи водопостачання та водовідведення, але й те, що дана співпраця мала своєрідний неочікуваний ефект. Відтак, жителі сусіднього села Романів Хутір, надихнувшись успіхами своїх сусідів, вирішили впроваджувати аналогічну модель водопостачання самостійно.
Своїм прикладом жителі сіл Іллінецьке та Романів Хутір довели, що життя місцевих громад в Україні виходить на якісно новий рівень, люди розуміють, що просування власних ініціатив та залучення додаткових ресурсів, зокрема і від міжнародних донорів, дозволяє реально впливати на якість власного життя.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~6V0Tp