Новини DESPRO

15:07 | 24.07.2017

На Тернопільщині відбувся Форум з децентралізації

20 липня 2017 року в Тернопільській області відбувся Форум «Децентралізація – основа формування нової системи управління та місцевого розвитку».
Ініціаторами проведення Форуму стали представники Тернопільської обласної державної адміністрації за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та проектів міжнародної технічної допомоги: Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» – DESPRO, Ради Європи, програми U-LEAD з Європою, програми DOBRE. 

20229490_1656776324356602_4740688227888711009_o.jpg

Для участі у заході на Тернопільщину завітав Прем’єр-міністр України, Володимир Гройсман. Почесними спікерами Форуму, з числа представників центральних органів виконавчої влади, також стали перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального розвитку, В’ячеслав Негода, заступник Міністра охорони здоров’я України, Роман Ілик, заступник Міністра освіти і науки України, Юрій Рашкевич, голова Тернопільської обласної державної адміністрації, Степан Барна та інші. 

IMG_8154.jpg

Учасники встигли обговорити питання нової системи управління та місцевого розвитку, впровадження секторальної реформи в галузі освіти та медицини та складнощі імплементації системи нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування. 

IMG_8177.jpg

Представники міжнародної спільноти поділилися європейським досвідом впровадження реформ та розбудови спроможності місцевого самоврядування. Зокрема, до обговорення долучилися, спеціаліст з питань розвитку демократії Агентства США з міжнародного розвитку, Дона Кернер, керівник Департаменту демократичного врядування Генерального директорату з питань демократії Генерального секретаріату Ради Європи, Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації, Даніель Попеску, почесний префект, професор Інституту політичних досліджень Екс-ан-Прованс (Institut d’Etudes Politiques), Жан Фабр та повноважний представник воєводи Підкарпатського воєводства з питань національних і етнічних меншин та міжнародної співпраці, Малгожата Майка-Онишкевич

IMG_8269.jpg

Керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» – DESPRO, Оксана Гарнець, зазначила, що Форум – це можливість спілкування та обміну думками всіх людей, які безпосередньо причетні до реформи.

20424753_1362121890492171_1761901875_o.jpg

«Коли проект DESPRO починав працювати, 10 років тому, реформа видавалася незбутньою. Експерти могли лише наголошувати на тому як має бути. Сьогодні ми бачимо як воно є, як відбувається реформа. Наразі потрібно перейти від фокусування уваги на об’єднанні громад та практичних дій в об’єднаних громадах до процесів місцевого, регіонального та загальноукраїнського розвитку» – сказала О. Гарнець.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~3GvRG