Новини DESPRO

16:41 | 06.06.2018

Проект DESPRO взяв участь у Національній конференції «Нова політика управління відходами – основа економіки замкненого циклу»

Конференція організовується за ініціативи Міністерства екології та природних ресурсів України за підтримки Представництва ЄС в України та проектів, що фінансуються ЄС (Twinning, APENA, BRDO), Американської торговельної палати в Україні, Європейського банку реконструкції та розвитку, а також за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. 

На конференції презентували проект Рамкового закону про відходи, Національний план управління відходами, особливості секторальних законів: електричне та електронне обладнання, батарейки та упаковка.

_ASS7452.jpg 

Під час обговорення проекту закону про відходи Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак наголосив на важливості запровадження такого базового Рамкового закону задля осучаснення українського законодавства у сфері управління відходами. Закон розпочне адаптацію законодавчої бази як до сучасних українських реалій, так і до вимог європейських директив. 

За словами міністра лише 3% твердих побутових відходів України переробляється, 12% упаковки йдуть на переробку, але водночас – лише 5% громадян України вважають тему поводження з відходами важливою. Тому рамковий закон лише розпочне реформу у сфері управління відходами, оскільки для її якісного впровадження необхідна активна та свідома участь кожного громадянина. 

_ASS7974.jpg

Максим Барінов, Начальник управління, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України розповів про важливість об’єднання громад задля вирішення питання управління відходами: “Мета законопроекту “Про відходи населених пунктів” – підвищення стандартів життя населення. Одна з основних “підзадач” – зменшення кількості полігонів. Це питання неможливо вирішити фрагментарно, це питання комплексного управління. Один з основних меседжів – об’єднання територіальних громад. У нас вже є приклади успішних реалізацій пілотних проектів саме в секторі управління відходами. Тобто – об’єднуються громади та вирішують питання управління відходами на цій території. Це і спільна інфраструктра, це потужні полігони і підприємства: або спалювання, або переробки. Бо жодна громада не зможе це утримувати, це достатньо дороге задоволення, якщо дотримуватись всіх норм екологічної безпеки, для громади утримувати такий об’єкт”. 

Окрім Національного плану управління відходами, будуть також розроблені плани для кожного регіону. 

_ASS8046.jpg

- Регіональний план окрім цілей та завдань буде містити в собі і план заходів досягнення цих цілей, механізми та інструменти, зокрема, співробітництво територіальних громад. Також передбачатимуться заходи з моніторингу. Закладається такий принцип: після затвердження регіональних планів тільки ті об’єкти, які попадають в регіональні плани, будуть мати можливість фінансуватись з державного та регіонального бюджетів. Маючи певну автономність і добровільність органи місцевого самоврядування будуть мати можливість розвивати інфрастуктуру так, як вони хочуть, але претендувати на фінансування з державного та регіонального бюджетів, за логікою цього процесу, буде вже малоймовірно, якщо ці об’єкти не входять в регіональні плани. Завдання регіону – знайти спільну мову з органами місцевого самоврядування, як під час розроблення регіональних планів, так і під час їхньої реалізації - розповів під час своєї доповіді експерт з питань з публічних послуг та моніторингу Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Вячеслав Сороковський

- Коли ми вперше на раді Асоціації голів ОТГ говорили про міжмуніципальне співробітництво, це сприймалось, як вихвальство з Полтавського регіону - зазначив під час свого виступу Олексій Рябоконь, заступник голови Асоціації об’єднаних територіальних громад - Зараз міжмуніципальним співробітництвом “хворі” багато регіонів і це здійснюється у межах або на базі об’єднаних територіальних громад. І це також показник, що саме ці локації, об’єднані громади, можуть бути тими, хто зрушить великий пласт невирішених проблем на загальнодержавному рівні. На мою думку, це посильні для нас завдання та повноваження.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~29RNi