Новини DESPRO

10:43 | 15.06.2018

89% "ЗА": об'єднані територіальні громади перемогли на дебатах від DESPRO

14 червня на Буковині відбулись дебати від проекту DESPRO "Навіщо громадам об’єднуватися?". 

Голови та депутати місцевих рад, медичні працівники, освітяни, експерти, голови ОТГ з різних областей України зустрілись в смт Кельменці Чернівецької області, аби обговорити усі переваги та недоліки впровадження децентралізації та реформи місцевого самоврядування. 

0213.jpg

Дебати розпочались з вітального слова Василя Гостюка. Заступник голови ОДА зазначив, що Кельменецький район є єдиним районом області, де дотепер не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Втім, такі дебати є добрим кроком у досягненні розуміння, як використати всі можливості децентралізації та реформи місцевого самоврядування на користь громад: 

- Кожен мешканець цієї території прагне кращого життя. Саме реформа децентралізації надає такі можливості. У вас є унікальна нагода скористатись перевагами децентралізації, нарешті прийняти відповідні рішення і створити об’єднані громади. Сьогодні ми почуємо різні думки з цього приводу. Але я впевнений, що результатом цих дебатів будуть конкретні кроки, конкретні прийняті рішення щодо створення ОТГ. 

0103.jpg

Під час першого голосування аудиторія проголосувала майже рівним чином “за” об’єднання громад – 55% і “проти” об’єднання – 45%. Але за результатами дискусій, вже 89% учасників заходу підтримували процес об’єднання громад, що є дійсно вражаючою перемогою сторони “за”. 

Водночас, сторона “проти” ще на початку дебатів зазначила, що не є абсолютним опонентом реформи, а лише прагне поділитись власними застеженнями щодо її впровадження: 

- Ми не спішимо з об’єднанням, бо хочемо дізнатись всі “за” та “проти”. І обрати той шлях, який принесе тільки позитив - повідомив Василь Присакар, голова Ленковецької сільської ради. 

084.jpg

Натомість, народний депутат Максим Бурбак розповів, якими є наслідки такої “вичікувальної” позиції: 

- Зараз я би назвав ці дебати “Чому громади не об’єднуються?”. Тому що тут всі “за”, я не бачу тут людей “проти”. Це такі суб’єктивні думки, що у “нас все добре”. Нічого у нас “доброго” нема. Ані в Кременецькому районі, ані в Чернівецькій області. Кельменецький район, від того, що не об’єднався, втратив 100 мільйонів гривень державної допомоги за 3 роки. Ви пішли в четвертий рік і четвертий рік поспіль обговорюєте питання “Як не об’єднатися?”. Цілком зрозуміло, що чим більше стає громад, тим швидше цей державний ресурс буде зменшуватись. І з кожним роком зменшується субвенція інфраструктури. Поки ви думаєте, громади, що вже зробили перший крок – її отримують. Ви ще розмірковуєте. Можу сказати, що тут великий вплив політики. Не політики в розумінні “процесів”, а “містечкового політиканства”. 

Має бути лікарня. В перспективі – поліція, пожежна служба, опорна школа. І все це треба утримувати. Тому тут, щоб ми наближали послугу до громадян, якісну послугу, треба думати, як буде розвиватись ця громада і чи буде вона матеріально, економічно спроможна. 

0111.jpg

Голова Клішковецької об’єднаної територіальної громади Василь Ченківський під час свого виступу підтримав М. Бурбака та поділився власним досвідом взаємодії з реформою: 

- Децентралізація – це не тільки перерозподіл повноважень та фінансування. Третій основний момент – це відповідальність громади. Ми на сьогодні надзвичайно потужно відчуваємо, що почали господарювати. Коли на сесії, на виконавчому комітеті самі люди приймають рішення і впроваджують їх в життя, вони відчувають себе господарями в своїй громаді. Я б хотів назвати декілька фактів: сьогодні ми маємо опорну школу, публічну бібліотеку, центр первинної медико-санітарної допомоги, хороший бюджет і розвиток громади. Я хочу підтримати Максима Юрійовича Бурбака, що ви дійсно втратили багато коштів, Кельменеччина! 

0204.jpg

Сьогодні Клішковецька громада об’єднує 3 села: Клішківки, Млинки, Поляна. Поляна – 12 км відстані від Клішківок, Млинки – 8. Село Перебиківці, вони мають від нас 28 кілометрів, також вирішують питання щодо того, чи об’єднатися. Десь ця відстань трохи страшить людей. Але якщо взяти усі показники ОТГ, то єдине питання - “А чому це раніше не було впроваджено в життя?”  


Захід організовано Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO за підтримки Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, Чернівецької обласної державної адміністрації, Кельменецької районної державної адміністрації та Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~HWt5N