Новини DESPRO

11:31 | 20.07.2018

«Де центр прийняття рішень? Він – у вас!»

П’яті дебати від DESPRO, спрямовані на пришвидшення процесу створення об’єднаних громад, відбулися на Вінниччині.

У районному центрі Ямпіль Вінницької області днями пройшли дебати на тему: «Навіщо громадам об’єднуватись?» Їх організував та провів Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Це вже п’ятий подібний захід, який проводить DESPRO: перед цим дебати відбулися у смт Краснокутськ Харківської області, м.Жовква Львівської області, у м. Івано-Франківськ та у смт Кельменці Чернівецької області. 

IMG_2934.JPG

Провести чергові дебати саме на Вінничині було вирішено через доволі скромні результати області в контексті участі у реформі. Загалом у Вінницькій області створено 35 ОТГ, які покривають тільки 15% території краю. А у семи районах області, у тому числі в Ямпільському районі, досі не створено жодної ОТГ. Проект DESPRO вирішив з’ясувати причини такої кволості і, разом із тим, пришвидшити процес створення об’єднаних громад. 

IMG_3225.JPG

- На дебатах у Ямполі ми зустріли найдинамічнішу, сповнену енергії аудиторію, – зазначила керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. – Це справжні бійці! Я думаю, що ті з них, які поки що не сприймають реформу, зараз просто противляться новому. Але наступним кроком обов’язково стане аналіз та прийняття цих змін. Адже реформа є незворотною. Тому краще приєднатися до неї і навіть очолити її, ніж бути осторонь, чекаючи, поки хтось прийме рішення за вас. 

Сторону «ЗА» представляли: голова Омельницької ОТГ Полтавської області Олександра Шереметьєва; директор Інституту розвитку територій, експерт Юрій Ганущак, а також перший заступник голови Томашпільської селищної ОТГ Вінницької області Віталій Годний

IMG_2775.JPG

А на стороні «ПРОТИ» виступали: сільський голова с. Михайлівка Ямпільського району Микола Мельник, сільський голова с. Карпівка Могилів-Подільського району Тетяна Колун та сільський голова с.Голубече Крижопільського району Олег Коваль

- Я дуже радий, що у цьому залі ми об’єднали три райони: Ямпільський, Могилів-Подільський та Крижопільський, – сказав, відкриваючи дебати, перший заступник голови Вінницької ОДА Андрій Гижко. – Я хотів би запитати у голів сільських рад цих районів: чи є ви повноцінними господарями у своїх громадах? Чи навіть придбання вікон ви мусите погоджувати з Києвом? Реформа децентралізації влади дає вам можливість якісно змінити свої громади, зробити їх спроможними. В Україні вже понад 700 ОТГ, які показують успішний поступ, і я пишаюся тим, що кожна шоста громада області вже задіяна у реформі. Не варто боятися об’єднання, бо протягом останніх 50 років подібні процеси відбувалися у нашій області дуже часто. Але вперше таке об’єднання проводиться на добровільній основі. Я хотів би, щоб сьогоднішні дебати дозволили всім позбутися багатьох міфів, які створюються довкола реформи. Слово децентралізація неначе питає у вас, де центр прийняття рішень? Цей центр – у вас! 

IMG_2990.JPG

Також Андрій Гижко зазначив, що «ключовим завданням реформи є не просто об'єднання територіальних громад, а передача на місця повноважень та фінансових ресурсів, що також передбачає повну відповідальність керівників на місцях за прийняття рішень у громаді. А проведення реформи слід розглядати як створення нових можливостей для громадян, адже основна ідея децентралізації – зробити громади повноцінними та самодостатніми». 

- Хто, як не ми, наведемо лад у нашому домі? Об’єднуються насамперед ті, хто хочуть змінити країну на краще, – додала заступник керівника виконавчого апарату Вінницької обласної Ради Інна Кухарчук. – Звичайно, в об’єднання є також і мінуси, але той, хто хоче щось змінити, знаходить шляхи для цього. Об’єднання необхідне, щоб громади мали майбутнє. 

IMG_2727.JPG

- Нещодавно відбулася п’ята спроба громад нашого району об’єднатися, – підсумував голова Ямпільської районної державної адміністрації Михайло Вдовцов. – Часто депутати місцевих рад просто бояться брати на себе відповідальність за це. Наш район має 97 млн грн власних доходів, і при цьому більшість коштів залишається на місцях. Тож і рішення мають теж прийматися на місцях. Реформа децентралізації влади є одною з найкращих реформ, адже вона передає повноваження на місця, дає можливість людям самими вирішувати, як краще змінювати освітню та медичну галузі тощо. 

IMG_2871.JPG

За допомогою голосування, проведеного за допомогою спеціальних пультів на початку та наприкінці дебатів, з’ясувалося, що після усіх жвавих обговорень прихильників реформи у залі побільшало на майже 10%. DESPRO планує не зупинятися на досягнутому і провести ще кілька подібних заходів, роз’яснюючи по цілій Україні переваги добровільного долучення до реформи.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~T6LSE