Новини DESPRO

17:33 | 08.11.2018

В рамках виставки “Комунтех-2018” відбувся круглий стіл "Сфера управління побутовими відходами - європейський шлях розвитку"

Круглий стіл організувало Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України за підтримки Швейцарсько-українського проекту “Підтримка децентралізації в Україні” DESPRO. 


_ASS1659.jpg


Модераторував захід експерт DESPRO Вячеслав Сороковський

 - Вже 5-тий рік поспіль завдяки ініціативі Мінрегіону ми маємо можливість створити майданчик для фахового обговорення сфери управління відходами. Цього року я би хотів виділити важливу тезу, що ми почули під час дискусії: втілення Національної стратегії управління відходами напряму залежить від об’єднаних територіальних громад та застосування ними інструменту міжмуніципального співробітництва. Тільки консолідація ресурсів завдяки цьому інструменту, а також розумна політика фінансового стимулювання з боку держави дозволить регіонам створювати капітальні інфраструктурні об’єкти для управління відходами. 


_ASS1633.jpg


Підтримує цю тезу й експертка Тетяна Омельяненко. За її словами найвигідніше утримувати великі об’єкти. Наприклад, полігон, що здатен опрацювати 100 тис. тонн відходів на рік. Економія відбувається за рахунок ефекту масштабу: чим більша маса відходів, тим менше витрати на оброблення 1 тонни. 


Але чи достатньо тільки зусиль об’єднаних громад? Під час круглого столу Альона Бабак, депутатка Верховної Ради України, розказала про ту роль, що держава має виконати у сфері управління відходами зараз. Альона Бабак зазначила, що на рівні законодавства питання відходів потрібно вирішувати через базові закони: про спалювання, захоронення, розширену відповідальність виробника. Окрім того, на думку депутатки, держава може допомогти громадам створити умови для приходу інвестора: 


_ASS1725.jpg


- Я вважаю, що сферу управління відходами громади не можуть “витягнути” тільки на своїх плечах. Держава має взяти на себе фундаментальну роль ведення публічно-приватного партнерства. Допомогти громадам визначити місця, де громада може утилізовувати відходи. А далі - проводити аукціон на залучення приватного партнера. Жоден інвестор не прийде без чітко визначеної ділянки, що виділена після екологічної експертизи. За підтримки держави в цьому питанні, ми б набагато швидше зрушились в напрямку змін. Що б ми з вами не малювали на картах сьогодні, все одно все зведеться до конкретних громадських слухань в конкретному селі. Бонуси, компенсації і тд - це надзвичайно важкий і складний процес, що може затягнутися на роки. Тому держава має в цьому посприяти. 


При цьому консолідація ресурсів громад, підтримка держави має поєднуватись з втіленням принципу розширеної відповідальності виробника. За роботи такого принципу виробник буде зобов'язаний наперед продумати переробку та утилізацію своєї продукції після її споживання. Зокрема — виділити на це кошти. Принцип розширеної відповідальності виробника встановлено у ЄС та є однією з тих практик, яка приведе до суттєвих позитивних змін у сфері управління відходами.

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~X5J7B