Новини DESPRO

12:11 | 02.12.2019

Громади-партнери DESPRO у Сумській області відвідали Березівську ОТГ

DESPRO вже більше 12 років працює над покращенням умов надання комунальних послуг населенню, надаючи фахову технічну допомогу як для розвитку необхідної інфраструктури, так і для посилення спроможності надавачів послуг. Проект продовжує постійно вдосконалювати підходи до надання якісних і доступних послуг: від будівництва систем водопостачання в окремих сільських населених пунктах до комплексних управлінських рішень по наданню послуг централізованого водопостачання в об’єднаних територіальних громадах.

Для наочної демонстрації результатів реалізації інфраструктурного компоненту та належної організації послуг населенню, проводяться ознайомчі візити між громадами-партнерами DESPRO. Так, у вересні цього року, для партнерських громад з Луганської області була організована навчальна поїдка на Дніпропетровщину.



26-27 листопада DESPRO зібрав громади-партнери Сумської області у Березівській ОТГ, з якою проект почав працювати у 2017 році.

Представники Березівської громади поділилась з колегами новаціями у сфері планування та управління системою водопостачання у громаді. Реалізація інфраструктурного та управлінсько-організаційного компонентів відбувалась відповідно до розробленої цільової програми. Зокрема, програма передбачала створення та розвиток комунального підприємства - «Шевченківське» - як єдиного надавача послуг централізованого водопостачання на території громади. Для утримання тарифної політики підприємства на рівні беззбиткової діяльності було здійснено заходи щодо оптимізації операційних витрат підприємства. Так, завдяки встановленню енергозберігаючого насосного обладнання та частотних перетворювачів на 8 свердловинах КП щомісячно отримує економію електроенергії на суму біля 7 тис.грн. Ще однією інновацію на підприємстві стала запровадження системи управління активами із використання спеціалізованого програмного продукту QGIS. Нанесення на електрону карту всіх об’єктів водопостачання дозволяє упорядкувати всю наявну технічну інформацію та слідкувати за витратами, яке несе підприємство на проведення незапланованих ремонтних робіт (напр., ліквідацію поривів). Збір таких даних є важливим джерелом для планування подальшої діяльності щодо заміни окремих ділянок водопровідних мереж.

Сумська область є одним із перших партнерських регіонів DESPRO. За час співпраці у регіоні вдалося реалізувати майже увесь спектр надання комунальних послуг, які перебувають у фокусі DESPRO: водопостачання, водовідведення, поводження з ТПВ. За 2007-2017 роки в області було реалізовано 26 проектів розвитку сільського водопостачання, 2 проекти розвитку систем водопостачання у малих містах (м. Ромни, м. Кролевець), 1 проект централізованого сільського водовідведення та 1 проект у сфері поводження з ТПВ. На реалізацію цих проектів було витрачено 37,7 млн. грн, із яких проект DESPRO надав 12,2 млн.грн. у вигляді безповоротної фінансової допомоги.



















Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~5RmZl