Новини DESPRO

10:07 | 03.02.2020

ОНОВЛЕНО Регіональне планування управління муніципальними відходами: як узгодити інтереси усіх зацікавлених сторін?


ОНОВЛЕННЯ Виставка Recycling and Waste Expo Ukraine перенесена і відбудеться 14-16 травня, як повідомив організатор на своїй facebook-сторінці.

Семінар "Регіональне планування управління муніципальними відходами: як узгодити інтереси усіх зацікавлених сторін" відбудеться 1 квітня 2020 в рамках виставки Recycling and Waste Expo Ukraine. Під час семінару експерти Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Дмитро Лазненко та Вячеслав Сороковський за участі директорки Агенції регіонального розвитку Вінницької області Наталії Гижко поділяться досвідом розроблення Регіонального плану управління відходами у Вінницькій області.



Чому це актуально?

Відповідно до Національної стратегії управління відходами в Україні до 2030, схваленої Кабінетом Міністрів України (розпорядження 820-р від 8 листопада 2017 року), Національного плану управління відходами до 2030 року (розпорядження Кабінету Міністрів України № 117-р від 20 лютого 2019 р.) кожна область зобов'язана розробити Регіональний план управління відходами. Цей план повинен бути розроблений відповідно до єдиних Методичних вказівок, затверджених Міністерством екології та природних ресурсів (наказ 142 від 12 квітня 2019 року), які охоплюють усі заходи, що належать до компетенції місцевих органів влади у сфері поводження з відходами, і повинні включати:

- аналіз поточної ситуації у сфері поводження з відходами в регіоні
- визначення цілей, цільових показників та заходів
- проведення аналізу та розроблення сценаріїв для вибору оптимальної системи поводження з відходами (інфраструктура для збирання, роздільного збору, оброблення, утилізації) та практичних заходів, необхідних для її впровадження
- визначення географічних меж та параметрів зон оптимального охоплення територій («кластерів» управління муніципальними відходами
- визначення зобов’язань різних установ та організацій, які будуть задіяні у реалізації заходів діяльності, пов'язаних із цим витрат та можливих джерел фінансування.

Метою Регіонального плану є забезпечення сталого управління відходами в конкретній області з урахуванням положень концепції сталого розвитку та дотриманням ієрархії пріоритетів управління відходами.

Регіональний план управління відходами Вінницької області розробляється Вінницькою обласною державною адміністрацією за експертної підтримки проекту DESPRO. На семінарі "Регіональне планування управління муніципальними відходами: як узгодити інтереси усіх зацікавлених сторін" експерти поділяться своїм досвідом роботи над Планом та особливостями розробки комплексного документу управління відходами обласного значення.

Зокрема, йтиметься про:

- Визначення цільових показників регіонального плану
- Аналіз технологічного потенціалу зниження обсягів захоронення побутових відходів
- Визначення «кластерів» управління побутовими відходами
- Можливості застосування механізмів співробітництва територіальних громад при плануванні та реалізації завдань регіонального плану
- Проведення обговорення рішень, що закладаються у план, із зацікавленими сторонами
- Проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо плану для широкої аудиторії

На семінар запрошуються представники відповідних департаментів адміністрацій міст, обласних та районних рад, ОТГ, комунальних підприємств, а також експерти та представники громадського сектору.

Для участі у семінарі необхідно зареєструватися, заповнивши google-форму за посиланням.

Точне місце проведення у межах виставки Recycling and Waste Expo Ukraine та час початку семінару буде повідомлено зареєстрованим учасникам електронною поштою, зазначеною у формі реєстрацій.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~FuoTj