Новини DESPRO

12:43 | 20.04.2020

Сто проєктів на вирішення проблем громад

За ініціативою команди Львівського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України та Швейцарсько-українського проєкту DESPRO, на замовлення та за сприяння керівництва Луганської, Донецької та Львівської обласних державних адміністрацій на платформі Спільноти практик: Сталий розвиток впродовж 10 березня – 15 квітня 2020 року відбувався черговий регіональний е-курс «Управління проєктами місцевого розвитку». Старт курсу припав на початок карантинних заходів, тому географію його учасників було розширено на всіх бажаючих з усієї України, і разом із 211 учасниками – представниками органів місцевого самоврядування та виконавчої влади, депутатами місцевих рад, лідерами громад та активістами громадського сектору Луганської, Донецької та Львівської областей на курс зареєструвались ще 30 учасників – представників Київської, Харківської, Рівненської, Запорізької, Закарпатської, Кіровоградської, Миколаївської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської та Чернівецької областей.


Навчальна програма е-курсу передбачала опанування основ управління проєктами у публічній сфері, виявлення проблем і потреб громади, формування команди та пошук рішення, планування проєкту, визначення ресурсів та ризиків, презентації проєкту та забезпечення сталості результатів проєкту. В основі навчання була самостійна підготовка учасниками проєкту розвитку для своєї громади у відповідності до цілей сталого розвитку (SDGs).

92850583_3221138067920412_1360974659637477376_o.png

100 учасників виявили бажання продемонструвати набуті навики підготовки проєктів і представили їх для Взаємооцінювання серед інших учасників курсу. Сам процес Взаємооцінювання – це не тільки мозаїка проєктів і їх результатів, а й міжкультурний діалог, бажання допомогти один одному як на рівні людей так і організацій. Тому на завершення курсу його учасники не просто самостійно розробили концепцію проєкту для розвитку своєї громади, а й мали можливість її поліпшити з урахуванням побажань інших учасників курсу, що також є прикладом ініціативи для цілої спільноти практик.


Місцем спілкування учасників між собою, співтворення нових ініціатив був Загальний форум "Ми тут. Ми всі... Ми є той ґрунт подій майбутніх вирішальних", де кожен міг розказати про себе, поділитись ідеями чи досвідом "упорядкування" громади тощо. Незважаючи на низку об’єктивних і суб’єктивних чинників, що зумовлюють різний розвиток регіонів країни, учасники відкрили та спільно обговорили на форумі низку тем, зокрема щодо: підтримки малого та середнього бізнесу в об’єднаній територіальній громаді; гармонійного виховання молоді громади, формування позитивного ставлення до здорового способу життя; земельних ресурсів територіальної громади; питань громадської безпеки, протидії домашньому насильству, соціальної згуртованості, гендерної рівності;планомірної діяльність влади, спрямована на розвиток громади з метою покращення умов та рівня життя мешканців тощо.


Сучасний дистанційно-інтерактивний формат та прикладна орієнтація навчання, а також старанність та наполегливість в опануванні навчальних матеріалів і виконанні завдань принесли хороші результати – 128 учасників успішно завершили курс, розробивши 100 концепцій проєктів для вирішення проблем громад відповідно до визначених суспільством завдань розвитку в рамках національної системи цілей сталого розвитку, які приємно вразили своїм різноманіттям та актуальністю.


Розроблені учасниками концепції проєктів направлені на вирішення проблем, пов’язаних із створенням та розвитком спроможної об’єднаної територіальної громади, плануванням розвитку територій, налагодженням транспортного сполучення та облаштуванням транспортної інфраструктури, розширенням мережі міського відеоспостереження; пропонуються також рішення, як налагодити співпрацю влади і громади, забезпечити доступні публічні послуги. Центри культури, дозвілля, мистецтв, бібліотеки, молодіжні клуби та платформи, історично-культурні проєкти не залишилися поза увагою учасників курсу, як і проєкти щодо розвитку спортивної інфраструктури, капітального ремонту чи оновлення матеріально-технічної бази шкіл та дошкільних навчальних закладів, медичних закладів. Окремі проєкти присвячені створенню дистанційної школи для дітей із особливими освітніми потребами, підвищенню рівня активної громадянської позиції і національно-патріотичної свідомості учнівської молоді в місті. 


Учасники пропонують також вирішення проблеми, як допомогти малозабезпеченим верствам населення, привертають увагу до безпритульних тварин; розроблені концепції проєктів, пов'язаних із реконструкцією водогону і запровадженням ефективного механізму поводження з твердими побутовими відходами, а також інші проєкти щодо розвитку екологічної культури (від створення екоцентрів та екологічного містечка – до популяризації зеленого туризму і збереження лісів). Вперше розроблено багато цікавих концепцій проєктів щодо створення центрів інновацій, креативних "хабів", центрів підтримки малого та середнього бізнесу, залучення як молоді, так і людей похилого віку до підприємницької діяльності. Низка проєктів присвячена вирішенню питань боротьби з коронавірусом (створення тимчасового мобільного інфекційного госпіталю; соціальної платформи по боротьбі з COVID-19 та його наслідками для допомоги населенню, зокрема, що знаходиться в групі ризику або потребує тимчасової допомоги) тощо.


Учасники навчання не лише здобули/розширили свої знання та компетенції у сфері управління проєктами для мобілізації ресурсів і ефективного вирішення проблем громад, налагодили діалог та контакти для подальшої співпраці заради сталого розвитку, а й зробили свій внесок у загальний розвиток Спільноти практик (яка сьогодні нараховує вже 10 000 учасників) – ділились власним досвідом та поширювали кращі практики. 


У відгуках про навчання учасники е-курсу подякували за можливість підвищити свою кваліфікацію та наголосили на актуальності та зручності дистанційної форми навчання, якісному змістовному наповненні та супроводі курсу, а також висловили побажання і надалі навчатись на е-курсах Спільноти практик: Сталий розвиток. Одна з учасниць описала Спільноту салоганом «Світ твоєї свободи» – це світ різних думок, ідей, дій, відповідальності.


Діліться досвідом, вивчайте досвід, збагачуйтеся знаннями! Творимо краще майбутнє разом!



Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~bWBqX