Новини DESPRO

11:44 | 15.09.2020

«Місцеві вибори 2020: Нові можливості та нові виклики»: запис та основні цитати спікерів

11 вересня відбулася відкрита дискусія «Місцеві вибори 2020: Нові можливості та нові виклики», під час якої народні депутати, члени ЦВК, експерти та представники місцевого самоврядування обговорили важливі та актуальні питання місцевих виборів 2020.


Учасники понад двогодинної дискусії встигли охопити питання формування виборчих округів, партизації, особливості одночасного висування кандидатів, представництва громад, та багато іншого. Наводимо окремі цитати запрошених спікерів та запрошуємо переглядати запис відкритої дискусії на facebook-сторінці порталу Децентралізація.




Екс-заступник Голови Центральної виборчої комісії, заслужений юрист України, Андрій Магера про розбіжність меж виборчих округів:
"Відповідно до Закону №805, ...одна територіальна комісія має відповідати за один територіальний округ. Там різночитань бути не може. Якщо ми зараз дивимося на питання виключно строків, і не бачимо питання матерії, то, на жаль, це може породити питання у майбутньому: на етапі висування кандидатів, реєстрації, і найбільше - на етапі встановлення результатів виборів відповідних міських виборів. Тому, як на мене, краще виправити цю помилку зараз, ніж виправляти її потім"



Голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська про виборчі округи Києва:
"В Києві було б логічно створити 14 округів, а не 13, розбивши Дарницький район на 2 окремих округи. Це б спростило як організацію процесу, адміністрування, логістику у цих округах, так і відповідало принципу, міжнародним стандартам стосовно територіальної організації виборів в частині приблизної кількості виборців. Це відображено в Законі, але немає чіткого числа, від якого потрібно відштовхуватися, щоб не створити умови, коли один округ в рази більший, ніж інший, що де-факто сталося".



Член Центральної виборчої комісії Сергій Постівий про дійсність використаних бюлетенів:
"Багато зараз є різних сюжетів, тестів, проб, коли дають виборцям проголосувати по новій пропорційній системі по новому виборчому бюлетеню. Я б хотів акцентувати увагу, що у випадку, коли пишуть не по трафарету, чомусь не зараховують цей голос, і кажуть, що було проголосовано неправильно. Насправді уточненими положенням Виборчого кодексу чітко виписано, що якщо можливо встановити волевиявленість цієї цифри, яка написана, навіть якщо не по трафарету, то, відповідно, голос має враховуватися тому кандидату. ...Я хочу, щоб виборці не лякалися цього процесу: навіть не по трафарету - все буде враховано".



Народний депутат України Віталій Безгін про неприйняття (чи не ухвалення) законопроекту №3971:
"Те, що сталося, вже сталося. Я не думаю, що цей законопроект має якісь перспективи бути повернутим в зал і проголосованим в комплексі, як він є. По всіх цих нормах, ...про агітацію, справку про несудимість, охорони дільниць, тобто бюлетенів, з боку правоохоронних органів - все це буде виноситись окремими короткими актами, рекомендуватися головувати за основу в цілому. Сподіваюся, що хоч якісь речі постфактум нам вдасться врегулювати".



Правник, експерт виборчого права, Володимир Венгер про проблематику висування кандидатів партіями:
"У нас на сьогодні міста-обласні центри "зайшли" в райони. З огляду на це, якщо подивитися на партійну структуру місцевих організацій політичних партій, вони фактично мають ввійти в склад районних організацій відповідних партій. Відповідні статутні органи цих організацій повинні так чи інакше впливати на процеси висування, на процеси визначення уповноважених, довірених осіб, і багато ін. цікавих речей. Чи встигли всі партії переформатуватися? В процесі виборчому зараз у нас іде переформатування Міністерства юстиції в цьому аспекті, і Реєстр громадських формувань ...теж переформатовується. Отримати вичерпну інформацію, на жаль, від Мін'юсту не видається можливим. ...Таким чином законодавець штовхає всі партії висувати через єдино можливий варіант - через обласні організації партій своїх кандидатів. І фактично, піднімається рівень самоврядування на рівень області".



Перший Заступник Керівника Виконавчої дирекції ВАГ Іван Фурсенко про адміністративне забезпечення у окремих регіонах:
"У окремих областях є застосування адміністративного ресурсу в сільських територіях, коли шляхом впливу районних державних адміністрацій не дають змогу працівникам соціальної сфери бути частиною територіальних виборчих комісій на місцях. Для сільської території це величезна проблема, тому що далеко не всі жителі зможуть прийняти участь в підрахунку нових бюлетенів, розкласти і правильно порахувати".



Вииконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан про проект постанови №3693:
"На якому фоні відбувається наше обговорення сьогодні? ...В цей час Парламент планує прийняти створення Тимчасової слідчої комісії по розслідуванню на предмет законності дій або бездіяльності рішень або актів органів місцевого самоврядування. Ця Тимчасова слідча комісія, на наш погляд, ...впливає на виборчий процес".



Заступник Голови Секретаріату Асоціації УАРОР Олександр Даниленко про представництво громад:
"Ми вже бачимо наперед, що буде таки дуже серйозний буде перекіс у сторону того, що дуже багато об'єднаних громад не матимуть представництва у районних і обласних радах. ...Як це вплине на процес децентралізації і реформи місцевого самоврядування?"



Виконавчий директор Асоціації об'єднаних територіальних громад України Валентина Полтавець про складність розвитку місцевого самоврядування за нинішніх обставин:
"Ми зробили реформу [місцевого самоврядування] на території майже 12 тис. органів місцевого самоврядування, у яких цього місцевого самоврядування просто не було, воно було дуже формальне. Воно там ще не виникло, його там ще немає. І ми дійсно накладаємо на цю ситуацію політизацію, партизацію. Ми не проти розвитку політичних партій. Але зараз буде розвиватися політична система за рахунок місцевого самоврядування.  Йому буде дуже важко пробиватися через каркас, який зараз політичні партії накладають на місцеве самоврядування".



Народний депутат 2-го скликання, експерт виборчого права, Володимир Ковтунець про партизацію:
"Безумовно, суспільство потребує потужних ідеологічних партій, які б працювали стабільно тривалий час. ...Це потрібно, але цим способом ми мети не досягаємо. Скоріше отака партизація місцевих виборів призведе до розвалу партій. Партії, у яких частка мажоритарників до депутатів за списками складала десь 1:3, через 4 роки зникли. Партії, у яких це відношення було близьким до 1, ...тобто партії, які вкорінені у суспільстві, функціонують більш-менш успішно і до нинішнього часу. А це штучне запровадження партизації, особливо у невеликих громадах, вдарить по партіях у іншому напрямку, ніж планується. Треба буде нашим активістам думати, яким чином цю партійну структуру робити добросовісно на довгий час. ...Ця виборча кампанія тому не допоможе".



Експертка проекту DESPRO, народна депутатка 8-го скликання Олена Бойко:
"Виклики для нас будуть величезними. У першу чергу, це будуть виклики і для Центральної виборчої комісії, і для територіальних виборчих комісій. Для членів дільничних виборчих комісій побажаю лише терпіння, мужності і мудрості. Не брати в руки зайве, що вам дають, рахувати самостійно. Виборцям - звичайно, думати про те, де ви ставите свою галочку. Це місцеве самоврядування: і красиве прізвище це не завжди [лише] красиве прізвище. Чи знаєте ви це прізвище? Я закликаю вас не допустити парашутистів. Парашутист це не завжди та, людина, яка хоче вам добра. Добра вам може хотіти лише, той, хто є ви, або сусід. який знає проблематику вашого місцевого самоврядування, який знає, де у вас не та дорога, і де потрібно садочок, а де школа. Ця людина точно буде переживати за свою малу батьківщину. ...Думайте, де ви ставите галочку, думайте, кого ви обираєте"


IMG_6150.JPG

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~GYC52