Новини DESPRO

10:54 | 19.11.2020

Новий водогін для м. Тлумач

Співпраця проекту DESPRO і міста Тлумач розпочалася 5 років тому, і з часом переросла в більш масштабний формат впровадження проектів на території Тлумацької вже об'єднаної громади.

126138695_3849613531739526_7528048588301016856_o.jpgЗавдяки спільним партнерським зусиллям в громаді інтенсивно розвивається напрямок надання послуг водопостачання та водовідведення. Все більше мешканців отримують доступ до централізованого питного водопостачання, а надавач послуги - КП "Тлумачкомунсервіс" забезпечує безперебійність та якість наданої послуги. І, вочевидь, цінність отриманих тлумаччанами зручностей складно переоцінити під час епідемії коронавірусу та важливості дотримання гігієни. Запорукою взаємопорозуміння та успішної співпраці є ретельне планування розвитку водопостачання та водовідведення, регулярні зустрічі та обговорення проектних рішень та планів на майбутнє.

Під час таких діалогів приймаються найважливіші рішення в галузі розвитку водопостачання громади.

Особливістю системи водопостачання Тлумача є те, що водозабір знаходиться на значній відстані від міста. І щоб подати воду в місто необхідно спочатку забезпечити подачу води з каптажного джерела, яке розташоване у селі Нижнів, наверх, до резервуара у с. Попелів. Вже звідти вода подається вниз до міської мережі. Загальна протяжність цього підвідного водогону перевищує 12 км, а перепад висот досягає 140м. Велика частина підвідних мереж вже давно потребує заміни, а насосне обладнання та електрична частина потребують оновлення. Авжеж, ці фактори негативно впливають на собівартість послуги.

Лише, щоб подати воду до міста Тлумач, надавач послуги - міське комунальне підприємство Тлумачкомунсервіс несе значні фінансові затрати на транспортування води та роботу об’єктів водної інфраструктури.

124960115_3835473113153568_6426666377040727132_o.jpgЗа підтримки проекту DESPRO протягом 2020 року виконано заміну 330 м підвідного водогону та замінено найбільш проблемну ділянку, де через значну зношеність та необхідність підтримання високого тиску траплялися часті пориви, які створювали багато проблем як для КП «Тлумачкомунсервіс», так і для місцевих мешканців, через угіддя яких він проходить. Також, DESPRO допомогло КП «Тлумачкомунсервіс» запровадити автоматизовану систему комерційного обліку електричної енергії (АСКОЕ), що дозволяє отримувати суттєву економію на витратах за електроенергію.

Одним з найскладніших завдань з розширення мереж водопостачання міста Тлумача було проведення водогону на правий берег міста - через річку Дуструв. Багато років це було неможливим. Але за підтримки DESPRO ця проблема вирішена, водогін прокладено, і вже дві вулиці правобережного Тлумача мають доступ до централізованого водопостачання!

І це не все, у планах на майбутнє передбачено заміну насосного обладнання та капітальний ремонт електросилового обладнання джерела водопостачання!

Тож стежте за нашими новинами!

"Забезпечення безпечної води, санітарно-гігієнічні умови відіграють важливу роль у захисті здоров'я людини під час усіх спалахів інфекційних захворювань, включаючи нинішній спалах COVID-19" (UNICEF, березень 2020 р.)
Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~p3Sgj