Новини DESPRO

15:39 | 09.02.2021

9 лютого відбувся вебінар "Місцеві запозичення через випуск муніципальних облігацій для фінансування місцевих інвестиційних проектів"

Тема емісії муніципальних облігацій є новою для України, однак викликає інтерес серед органів місцевого самоврядування.  Сьогодні більше 70 представників місцевого самоврядування Сумської, Полтавської, Дніпропетровської та Запорізької областей  мали змогу поглибити свої знання в особливостях місцевих запозичень у вигляді облігацій місцевих позик.


IMG_8710 (2).JPG Спікери заходу Вячеслав Козак, експерт проекту DESPRO  та  Сергій Москвін, президент Громадської спілки «Українське об'єднання ринків капіталу»  розповіли про порядок погодження Міністерством фінансів обсягу та умов таких запозичень, вимоги до відповідного рішення міської ради, порядок надання місцевих гарантій,  розрахунки та  обґрунтування здійснення запозичення,  надання місцевих гарантій та порядку здійснення емісії облігацій місцевих позик. 


«Сьогодні муніципальні облігації дійсно стають популярним фінансовим інструментом як для ОМС, так і для інвесторів. За останні два роки містами через випуск облігацій було залучено більше ніж 5 млрд грн, більша половина яких була реалізована через публічні торги, що вказує на привабливість даного фінансового інструменту, який за надійністю не поступається облігаціям внутрішньої державної позики», - зазначив Вячеслав Козак.


7.jpg

«Україна сьогодні знаходиться у світовому тренді країн, які використувують даний інструмент запозичень на місцевому рівні, та займає 4 місце світового рейтингу країн, які збільшили свої надходження від випуску муніципальних облігацій. Останні законодавчі зміни, що були прийняті в середині  та наприкінці 2020 року значно розширили коло суб’єктів, які можуть скористатися даним фінансовим механізмом. Відтепер це не тільки міста, але й територіальні громади різного рівня, а також райони та області. Зміни в законодавстві сприяли збільшенню захищеності інвесторів, що автоматично відобразилось на прирості випусків муніципальних облігацій містами - з нульового рівня до декількох млрд грн за рік», - додав Сергій Москвін. 


Як спрогнозували експерти семінару, даним механізмом скористається ще більша кількість територіальних  громад, що безумовно дозволить покращити їх інфраструктуру та  автоматично поліпшить життя їх мешканців.


Про проведення аналогічного вебінару для інших областей буде анонсовано додатково.


Захід проводиться спільно з ТДВ “ЛФЦ-СЕРВІС ГРУП” та Ukrainian Capital Markets Association

 


ж.jpg

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~KuMoI