Новини DESPRO

18:18 | 02.06.2010

Експертне обговорення: впровадження системи управління знаннями у сфері децентралізації та місцевого самоврядування

Система управління знаннями (система УЗ) у сфері  децентралізації та місцевого самоврядування – це інтегрований, системний підхід до визначення, управління та поширення знань серед посадовців органів місцевого самоврядування та державних службовців різних рівнів для реформування публічної влади в Україні, покращення якості надання послуг влади населенню. Система спрямована на посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування та місцевих державних адміністрацій; акумулювання інформації та знань у сфері децентралізації, та реформування системи влади. Користувачами мають стати державні службовці всіх рівнів, посадові особи органів місцевого самоврядування, самоврядні організації на базі громади, громадські організації, аналітичні центри, вищі та спеціалізовані навчальні заклади, міжнародні агенції, ЗМІ тощо. Пропонована система має доповнювати існуючу систему підвищення кваліфікації державних службовців та враховувати існуючий досвід.

Експертне обговорення на тему впровадження системи управління знаннями у сфері децентралізації та місцевого самоврядування, організоване Швейцарсько-українським проектом «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO, відбулось 2 червня 2010 року в Національній Академії наук України. До участі у заході були запрошені провідні експерти держави в галузі децентралізації та місцевого самоврядування. Присутнім було презентовано проект концепції системи управління знаннями, розроблену на основі першої експертної дискусії. (Інформацію про цю подію можна знайти за посиланням – http://despro.org.ua/news/news/38 ).

Учасники розглянули мету системи управління знаннями, її завдання, цільові групи, організацію та фактори ефективності. Експерт з питань місцевого самоврядування і регіонального розвитку Анатолій Ткачук запропонував визначення мети системи УЗ як покращення якості послуг, що надаються владою громадянам. У свою чергу якість цих послуг складається з таких факторів як фаховий рівень посадових осіб та спроможності інституції, що надають послуги. Присутні погодилися з тим, що при розбудові системи УЗ особливу увагу слід приділяти процесам освіти та підвищення кваліфікації посадових осіб ОМС та виконавчої влади.

У своїй доповіді Директор Центру європейського менеджменту Анатолій Чемерис  означив сильні та слабкі риси системи підготовки державних службовців та посадових осіб органів місцевого самоврядування у відповідних навчальних інституціях України, які можуть стати базою для системи УЗ в рамках DESPRO.

Модератор експертного обговорення, керівник проекту DESPRO в Україні Оксана Гарнець, підводячи підсумки, зазначила, що в результаті плідної роботи бачення майбутньої системи УЗ набуло більш чітких рис, визначено основні умови та кроки запровадження системи управління знаннями.

Наступне експертне обговорення з цієї теми планується на кінець червня.

В обговоренні взяли участь: Анатолій Ткачук (експерт з питань місцевого самоврядування і регіонального розвитку),  Анатолій Чемерис (Директор Центру європейського менедженту), Юрій Ганущак (експерт з питань місцевого самоврядування і регіонального розвитку), Олександр Гончарук (Інститут соціології НАНУ), Вячеслав Козак (Міністерство житлово-комунального господарства), Ольга Козак (експерт з питань підготовки та перепідготовки кадрів в системі державного управління), Валентина Полтавець (заступник міського голови м. Українка), Оксана Гарнець (Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO) та інші.
 

 

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~EICho