Новини DESPRO

13:59 | 03.05.2012

Експерти DESPRO, ПРООН/МПВСР та Мінрегіону обговорили проблеми, пов’язані з твердими побутовими відходами, під час прес-конференції

Експерти DESPRO, ПРООН/МПВСР та Мінрегіону обговорили проблеми, пов’язані з твердими побутовими відходами, під час прес-конференції, яка відбулась 3 травня у м. Києві.

Прес-конференція на тему «Тверді побутові відходи. Сміттєзвалища в Україні. Чи загрожує Україні сміттєва катастрофа?" відбулася у інформаційному агентстві «Українські національні новини». У прес-конференції взяли участь Олександр Ігнатенко, директор Департаменту благоустрою територій та комунального обслуговування Мінрегіону України, Леонід Туловський, експерт з контролю якості проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» та Вячеслав Сороковський, експерт з питань децентралізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні».

Олександр Ігнатенко повідомив, що кожного року в Україні виробляють близько 50 млн. м куб. відходів (близько 12 млн тонн), що захоронюються на 6 тис. полігонів. 92% всіх відходів іде на захоронення, а решта – переробляться та утилізується. Кількість міст, які впроваджують роздільне збирання, постійно зростає. Так, якщо в 2010 році, роздільне збирання здійснювали в 53 містах,  в 2011 – в 130, то  у 2012 році – в 185 населених пунктах.  В Україні працюють 14 сміттєсортувальних станцій.

В той же час,  лише в 30 % сіл здійснюється централізоване вивезення твердих побутових відходів.  Для розв’язання цієї проблеми, Міністерство проводить обговорення з асоціаціями органів місцевого самоврядування щодо передачі повноважень на організацію вивезення твердих побутових відходів від сільських та селищних рад до районних державних адміністрацій. Можливо, буде використано механізм міжмуніципальної співпраці, що вже пілотується  в Тульчинському районі в рамках міжмуніципального проекту із впровадження інтегрованого підходу в поводженні з твердими побутовими відходами (ТПВ).

Сьогодні вирішення проблем у сфері поводження з ТПВ є одним з пріоритетів для багатьох адміністративно-територіальних одиниць України. У Тульчинському районі (кількість населення - близько 55 тисяч осіб) такі проблеми вимагають негайного розв’язання. Існуюче сміттєзвалище майже вичерпало свій потенціал і є заповненим на 99 відсотків, проте кількість сміття, що утворюють домогосподарства, постійно зростає. Санітарна ситуація в місті Тульчин і прилеглих до нього селищах стає все більш незадовільною, постійно виникають стихійні сміттєзвалища, відбувається забруднення навколишнього середовища.

Сміттєзвалище, яке було введено в експлуатацію в 1990 році терміном на 20 років, розташоване на відстані 1 км від м. Тульчин. На нього щороку вивозиться близько 30,2 тис. м. куб. відходів. На сьогодні цей об’єкт перевантажений, відходи тут складують без сортування, повністю відсутні природозахисні технології, під’їзні дороги перебувають у вкрай поганому стані.

Території громад, які прийняли участь у реалізації проекту, є прилеглими, а населення становить близько 26 тисяч жителів. Тому для цих громад стало доцільним  об’єднати зусилля  в реалізації проекту щодо поводження з ТПВ.

Вячеслав Сороковський, експерт з питань децентралізації Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні»,  розповів про хід реалізації спільного проекту. Міжмуніципальний проект із впровадження інтегрованого підходу в поводженні з ТПВ реалізують Тульчинська районна державна адміністрація, Тульчинська районна рада, Тульчинська міська рада, Суворівська та Кинашівська сільські ради, за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» та проекту Програми розвитку ООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку». Його мета – розв’язання проблем, які існують у сфері поводження з ТПВ в Тульчинському районі.

У квітні 2012 року було розглянуто звіт про розробку альтернативних варіантів інтегрованого поводження з твердими побутовими відходами в Тульчинському цільовому регіоні. Після тривалої дискусії керівний комітет затвердив один із трьох запропонованих варіантів поводження з твердими побутовими відходами на території району, який стане основою для районної Стратегії поводження з ТПВ та плану дій щодо його виконання.

Відповідно до обраного варіанту, у багатоповерхових житлових будинках буде організована 4х–контейнерна технологічна схема роздільного збирання відходів, яка передбачає використання окремих контейнерів для роздільного збирання паперу та картону, пластику, металу, скла та змішаних відходів. 

ПРООН/МПВСР підтримала пілотну ініціативу для тестування системи збирання ТПВ в п’яти багатоквартирних будинках, в яких створено ОСББ в м. Тульчин.

Леонід Туловський, експерт з контролю якості проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» розповів, що для м. Тульчин, ПРООН/МПВСР ухвалила проект щодо закупівлі матеріалів і обладнання для  реалізації складової міжмуніципального проекту, а саме:
•    Закупівлі обладнання і контейнерів необхідних для поетапного впровадження на території м. Тульчин системи роздільного збирання і вивезення відходів;
•    Будівництва п'яти майданчиків для збирання сміття біля «пілотних» будинків та обладнання майданчиків контейнерами  для роздільного збору сміття;
•    Проведення навчання для членів правлінь і активістів ОСББ стосовно впровадження роздільного збирання і визначення економічних переваг такого підходу;
•    Покращення якості послуг комунального підприємства, введення безкоштовної послуги з вивезення відокремлених фракцій, які направляються на переробку, зміна моделі поведінки жителів багатоповерхівок в контексті роздільного збиранні сміття;
•    Проведення інформаційної кампанії в місті Тульчин і сусідніх селах.
Аналогічні пілотні проекти щодо роздільного збирання відходів, а також компостування «зелених» відходів  будуть реалізовані в селах Кинашів та Суворовське.
 

Також, на пілотній території реалізують інформаційну кампанію «МЕНШЕ СМІТТЯ – КРАЩЕ ЖИТТЯ».
Детальнішу інформацію про заходи кампанії можна отримати на сайті Тульчинської міської ради  (http://tulchyn-rada.org.ua/TPV) в розділі «Міжмуніципальний проект із запровадження інтегрованого підходу до поводження з твердими побутовими відходами».

Очікується, що реалізація проекту вирішить проблему відходів у районі, покращить екологічні умови та запропонує модель, що може використовуватись в інших регіонах України.

Коротке посилання на новину: http://despro.org.ua/~pmdyf