Новини DESPRO

10:07 | 05.02.2013

Навчання завершено, а спільнота практики з місцевого самоврядування не залишає платформи.

Якщо Ви зайдете гостем на веб-платформу «Інновації та розвиток місцевого самоврядування» http://mx.despro.org.ua:8081/, то побачите десятки форумів, сотні доданих тем, тисячі повідомлень, зроблених протягом останніх місяців 992 учасниками спільноти практики з місцевого самоврядування, які представляють селищні, районні, міські та області ради з усіх регіонів України. Дана спільнота практики – це громадська платформа, створена з ініціативи Державного фондом сприяння місцевому самоврядуванню в Україні за підтримки  Швейцарсько-українським проекту "Підтримка децентралізації в Україні" з метою обміну досвідом, вивчення та поширення кращих практик місцевого самоврядування, налагодження взаємодії органів місцевого самоврядування та організації електронного навчання.
Перечитавши розміщені на платформі повідомлення, Ви переконаєтеся в тому, що дискусії є професійні, конструктивні, багато з них базуються на власному досвіді, а також відчуєте дух високої довіри між учасниками, що вказує на вдалу фасилітацію цього масштабного спілкування: як зазначили учасники, - «побільше б такого спілкування. Наші громади, органи місцевого самоврядування та й держава Україна (в цілому) від цього лише виграють».
Самі ж фасилітатори серед факторів успіху відзначили та високо оцінили:
а)реальну оцінку свого часу і можливостей учасників;
б) корисність тренінгу, що відбувся у Львові в листопаді 2012 р., на якому за 3 дні було опрацьовано багато різних корисних сценаріїв діяльності та участі у спільноті;
с) вдало підібрані інструменти платформи;
д) об'єднання справжніх однодумців - тих, кому це дійсно цікаво та потрібно.
Серед інших порад слід зазначити наступні:
«…не нав’язуватись,не "умнічати", фасилітатор повинен бути як рефері в ринзі: не він головний а боксери (учасники))».
«…важливо в даному навчанні - не боятись! Не боятись висловлювати свої думки, прислухатись до інших, брати до уваги чужі погляди, уважно вислухати критику (якщо є) і мати змогу зробити висновки».
Також була відзначена важлива роль ефективної співпраці експертів, фасилітаторів, учасників та тьюторів, оскільки це не просто професійна мережа! Це також один із прикладів вдало організованого та проведеного дистанційного навчання на веб-платформі за програмою «Управління проектами з місцевого та регіонального розвитку».
У навчанні в електронному курсі, який тривав протягом 2 місяців (з 15 листопада 2012 до 15 січня 2013 р.), взяли участь 582 учасники зі всіх (!) областей країни з метою набуття нових компетенцій з проектного менеджменту для вирішення проблем громади. Завданнями курсу було: систематизувати знання щодо розроблення проектів в рамках Всеукраїнського конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування; ознайомити учасників із кращими практиками та типовими помилками; надати уявлення щодо застосування інструментів проектного менеджменту; надати можливість набути вмінь комплексного обґрунтування проекту; сформувати практичні навички оцінювання успішності та моніторингу реалізації проектів; а також покласти початок ефективному спілкуванню між органами місцевого самоврядування з різних регіонів України з допомогою веб-порталу.
Кожен із зареєстрованих на курс учасників слідував своїй навчальній траєкторії, на якій були завдання з визначення пріоритетів розвитку громади і території, вибору методів для аналізу ситуації, формулювання проблеми, визначення інноваційності і системності трансформацій, залучення громади і складання плану-графіку чи бюджету проекту. Кожне з цих завдань стало викликом, що стояв перед учасниками навчання, а виконання завдань дозволяло рухатися далі за навчальним планом.  Можна помітити, як хвилювалися тьютори, коли чиясь навчальна траєкторія обривалась; адже вони розуміли, що втрачають учасника навчального процесу, який ще не завершився. Тим не менше, критична маса учасників успішно завершила курс (а саме, 209 учасників отримали від 70 до 115 балів), і сьогодні вони аплодують своїм тьюторам, експертам, організаторам, які постійно супроводжували їх і допомагали їм у досягненні навчальних цілей.
Також дуже вдалим рішенням стало залучення випускників попередніх курсів в якості фасилітаторів восьми груп, сформованих за професійними інтересами.
Можна сказати, що всі актори цієї навчальної драми професійно, на високому рівні зіграли свої ролі; був захоплюючий сценарій та продумана постановка, яка дозволила кожному мати можливість бути залученим до розбудови знань і набути ті компетенції, які дозволять розвивати громаду, здійснювати реформи за допомогою проектів та програм.
Зараз на платформі учасники спільноти практики працюють в ІдеЯ Лабораторії, де проходять практику з написання проектів, які подаватимуть на Всеукраїнський конкурс:
«НЕ ЗАКРИВАЙТЕ ЦЮ ПЛАТФОРМУ. Давайте будемо просто спілкуватись, обмінюватись досвідом і досягненнями. Таким чином, перезнімаючи досвід з інших регіонів можна скласти шикарний пазл – УКРАЇНУ!»

 

Коротке посилання на новину: https://despro.org.ua/~Z37nv