У Кривому Розі пройшов другий Всеукраїнський Форум інституцій місцевого розвитку. Масштабне зібрання мало на меті не менш масштабні задачі – розширити можливості таких інституцій та налагодити тісні комунікації між ними, аби ділитися ефективним досвідом. Задля цього інституції місцевого розвитку готові об’єднатися у мережу. 

" /> Форми синергії та партнерства обговорили учасники другого Всеукраїнського Форуму інституцій місцевого розвитку, який відбувся за підтримки проекту DESPRO
03.10.2014

Форми синергії та партнерства обговорили учасники другого Всеукраїнського Форуму інституцій місцевого розвитку, який відбувся за підтримки проекту DESPRO

2-3 жовтня у Кривому Розі пройшов другий Всеукраїнський Форум інституцій місцевого розвитку. Масштабне зібрання мало на меті не менш масштабні задачі – розширити можливості таких інституцій та налагодити тісні комунікації між ними, аби ділитися ефективним досвідом. Задля цього інституції місцевого розвитку готові об’єднатися у мережу.

 IMG_3945.jpg

Перспективне планування, активне партнерство місцевої влади з бізнесом, залучення інвестиційних ресурсів, створення та впровадження інноваційних проектів, – такою є звичайна практика розвитку місцевих інституцій по всьому світу.  Такі інституції віднедавна функціонують і в українських містах.

Два роки тому незалежна структура економічного розвитку була створена і у Кривому Розі. За основу криворіжці взяли модель канадських інституцій, адаптованих до українських реалій.  Відтепер Кривий Ріг увійшов у першу трійку міст, де такі інституції ефективно працюють, та став платформою для їх комунікації. Власне, організаторами Форуму виступили Інститут розвитку міста Кривого Рогу, Проект Місцевий економічний розвиток міст України та швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO. Захід також активно підтримали компанія АрселорМіттал Кривий Ріг та місцева влада. Мета у всіх оганізаторів спільна: впроваджувати у регіонах проекти, які допоможуть українським містам розвиватися швидше та ефективніше, а добробуту територіальних громад –  зростати.

Цьогоріч другий в історії України Форум інституцій місцевого розвитку зібрав понад 80 учасників з різних міст України – Києва, Львова, Чернівців, Дрогобича, Одеси, Дніпропетровська, а також представників канадських міст. Відкриваючи ІІ Всеукраїнський Форум інституцій місцевого розвитку, заступник Криворізького міського голови Олександр Світличний підкреслив актуальність Форуму в світлі старту реформи з децентралізації влади.

Крупний соціально відповідальний бізнес зацікавлений у співпраці з місцевою владою, з одного боку,  та незалежними інституціями економічного розвитку, з іншого. Топ-менеджер АрселорМіттал Кривий Ріг Парамжит Калон підкреслив: влада і бізнес – партнери у питанні економічного і соціального розвитку, і ті зміни, які відбуваються у місті завдяки інвестиціям компанії, є чи не найкращим індикатором ефективності такої співпраці.

У тому, що саме інституції місцевого розвитку є ефективним інструментом економічного та соціального зростання регіонів, не сумніваються місцеві ради. Дніпропетровська облрада спільно з Проектом Місцевого економічного розвитку міст вже розробила довгострокову стратегію розвитку до 2020-го року.

На часі в Україні  – об’єднання зусиль інституцій місцевого розвитку. Для цього Проектом Місцевого економічного розвитку міст України вже створено каталог з базою даних діючих інституцій. 



За матеріалами державної телерадіокомпанії «Криворіжжя»