Україна знаходиться на 54-му місці за показником розвитку електронного врядування згідно зі Звітом ООН з електронного врядування за 2010 рік. Даний індекс оцінює готовність урядів 184 країн використовувати Інтернет та мобільні технології для виконання урядових функцій. Впровадження електронного врядування в більшості органах місцевого самоврядування в Україні знаходиться на початковій стадії, яка передбачає одностороннє розміщення інформації на офіційній веб-сторінці міських рад. 

" /> Представники міст за підтримки ПРООН представили кращі практики у сфері електронного врядування та розробили рекомендації для Уряду та органів місцевого самоврядування
19.11.2010

Представники міст за підтримки ПРООН представили кращі практики у сфері електронного врядування та розробили рекомендації для Уряду та органів місцевого самоврядування

Форум «Електронне врядування – ефективна влада для мешканців» мав на меті обмін кращими практиками міських рад у впровадженні електронного документообігу, внутрішніх порталів, наданні електронних послуг та створенні і підтримці інтерактивних офіційних веб-сторінок. Форум організований Львівською міською радою за підтримки Програми розвитку ООН. З 2006 р. Львів є одним з 29 міст-партнерів проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку». Міська влада Львова ініціювала проведення форуму, у ході якого презентувала офіційну веб-сторінку міської ради, внутрішній портал та електронний документообіг. В роботі форуму взяло участь 96 учасників, що представляли майже 40 міських рад, представники Міністерства регіонального розвитку та будівництва України, українські та міжнародні експерти та представники ІТ-компаній.
 
Відкриваючи форум, Оксана Реміга, Старший програмний менеджер ПРООН сказала: «Впровадження електронного врядування допомагає досягнути в Україні якості життя європейських розвинутих країн».
 
Як зазначив міський голова Львова Андрій Садовий: «Львів має добрі напрацювання у галузі електронного врядування, але для нас дуже важливим є досвід інших міст, адже потрібно запозичувати найкраще. Наші мешканці повинні отримувати базову інформацію через Інтернет, і лише складні справи потребуватимуть приходу до органів влади. Я покладаю великі надії на цей форум, адже консолідована позиція усіх міст може дати серйозний імпульс для розвитку сфери електронного врядування в Україні».
 
Ігор Коліушко, директор Центру політико-правових реформ представив перспективи розвитку е-врядування в Україні та описав ключові проблеми, що заважають становленню електронного врядування в органах місцевого самоврядування. Такими проблемами є відсутність стратегічних документів (Концепції, Стратегії та Програми розвитку інформаційного суспільства та електронного урядування, базових законів “Про електронну комерцію”, “Про електронну інформаційну систему “Електронний Уряд”, “Про адміністративні послуги”); відсутність інтегрованої системи інформаційних ресурсів та інформаційної взаємодії органів державної влади та органів місцевого самоврядування тощо.
 
Андерс Норд, старший спеціаліст з фінансів та урядування Шведської асоціації місцевих влад та регіонів (SALAR)  представив досвід міст Королівства Швеція у запровадженні е-врядування. Експерт зазначив, що е-врядування та е-послуги мають бути простими для користувачів, повинні зменшувати витрати компаній та громадян, підвищувати якість послуг і їх доступність, збільшувати співпрацю, в тому числі урядових відомств та муніципалітетів.
 
Учасники та учасниці форуму ділилися досвідом у впровадженні електронного документообігу, метою якого є автоматизація звернень громадян, контроль за виконанням документів, ефективна підготовка проектів документів та створення електронного архіву документів. В даній секції свій досвід презентували представники міст Українка, Бердянськ та Харків.
 
Досвідом створення та підтримки офіційних веб-сторінок міських рад поділилися міста Львів і Кривий Ріг. Анатолій Ковтонюк, тренер-експерт освітніх програм INTEL «Навчання для майбутнього» узагальнив досвід проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» у підтримці створення 17 офіційних веб-сторінок міських рад-партнерів.
 
Львівська та Вінницька міські ради представили внутрішні портали, основною метою яких є організація інформаційних потоків міських рад та підвищення зручності та ефективності роботи їх працівників.
 
В секції, присвяченій електронним послугам було презентовано Центр надання адміністративних послуг «Прозорий офіс» м . Вінниця, Центр надання адміністративних послуг Івано-Франківської міської ради, а також послуги, що надаються Львівською міською радою. Великий інтерес викликала презентація міської диспетчерської служби м. Харків як інструменту покращення обслуговування громадян.
 
За результатами форуму було розроблено рекомендації, адресовані Уряду, органам місцевого самоврядування, Асоціації міст України та Національному центру підтримки електронного врядування. Протягом двох тижнів рекомендації будуть завершені та надіслані згаданим установам.