21.03.2011

В рамках україно-швейцарської співпраці в Україні покращується перинатальна допомога

17 березня відбулася Підсумкова конференція Україно-Швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини 2008-2010 рр.». Участь у конференції взяли:
Аніщенко О.В., перший заступник Міністра охорони здоров’я;
Георг Цублер, Повноважний Посол Швейцарії в Україні;
Мануель Еттер, директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні;
Мартін Рааб, керівник Програми, Швейцарський центр міжнародної охорони здоров’я;
Осташко С.І., директор Департаменту материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України;
Вороненко Ю.В., ректор Національної медичної академії післядипломної освіти;
Моісеєнко Р.О., начальник ГУОЗ КМДА;
представники партнерських інституцій, областей і районів, інших міжнародних організацій і проектів.
Мета конференції – представити підходи до покращення охорони здоров’я матерів і дітей в Україні. Перший заступник Міністра охорони здоров’я, Аніщенко Олександр Володимирович, підкреслив, що досягнення Програма є комплексними та вагомими для національної системи охорони материнства та дитинства; тому напрацювання Програми варто поширювати на всі регіони країни.
Здоров’я матерів і дітей – пріоритет не лише національного, але й міжнародного масштабу. В Україні показники материнської та малюкової смертності й захворюваності досі залишаються значно вищими, порівняно з розвиненими країнами (подекуди – в 2-3 рази). Вирішення цієї проблеми потребує комплексного підходу до покращення якості перинатальної допомоги (тобто, допомоги вагітним, роділлям і новонародженим).
Міжнародно визнано, що серед визначальних факторів якості перинатальної допомоги – чіткий розподіл відповідальності рівнів надання допомоги, кваліфікація медичного персоналу, належні інфраструктурні умови та медичне обладнання, систематичний моніторинг і аналіз ситуації. Не менш важливими заходами до покращення ситуації є також сприяння здоров’ю, впровадження сучасних управлінських та інформаційних інструментів. Комплексний вплив на всі зазначені фактори і був метою Україно-Швейцарської Програми «Здоров’я матері та дитини 2008-2010 рр.».
Історія україно-швейцарської співпраці розпочалася в 1997 р. з підписання міжурядової угоди. За словами Раїси Олександрівни Моісеєнко (нині – начальник ГУОЗ КМДА, раніше – директор департаменту материнства, дитинства та санаторної справи МОЗ): «Україно-Швейцарська Програма – одна з найкращих, що працюють у сфері охорони здоров’я. За період співпраці суттєво знизилася малюкова смертність і підвищилася якість надання перинатальної допомоги в областях-учасниках». Її слова підтверджує заступник начальника УОЗ Івано-Франківської ОДА, Ціхонь Зоя Олексіївна: «За 12 років діяльності україно-швейцарського проекту на Прикарпатті вдалося зменшити дитячу смертність з 20 до 9 проміле (у 2009 р.)».
Останні три роки Програма працювала в чотирьох регіонах України: АР Крим, Івано-Франківська, Вінницька та Волинська області. Діяльність і рекомендації Програми базувалися на сучасних, міжнародно визнаних підходах. Важливо, що експерти Програми працювали не лише з національним і обласним рівнями охорони здоров’я, але й з районами. Таким чином, вагітні, роділлі та новонароджені 22 районів мають наразі змогу скористатися сучасними перинатальними (тобто, акушерськими та неонатальними) послугами. Нестеренко Олег Олександрович, заступник головного лікаря Джанкойської ЦРЛ, говорить, що Україно-Швейцарська Програма – перший міжнародний проект, який звернув увагу саме на практичну медицину на районному рівні.
Що ж було зроблено в межах впровадження чинної фази?
Система медичної післядипломної освіти отримала чотири навчальні посібники, розроблені відповідно до сучасних даних доказової медицини та навчальних підходів: Багатоплідна вагітність, Вагітність і пологи у жінок з рубцем на матці після попереднього кесарського розтину, Стабілізація стану новонародженої дитини перед транспортуванням, Дихальна підтримка у новонароджених. Їх якість підтверджена словами д-ра Веронік Ізнар з Університетського шпиталю м. Ніцца, Франція: «Створені навчальні матеріали є конкурентоспроможними і для західноєвропейських країн. Ми розглядаємо можливість використання їх для навчання в нашому шпиталі».
Медичні працівники обласних і районних жіночих консультацій (ЖК) і пологових відділень пройшли навчання та покращили свої рутинні практики. Професор Шунько Єлизавета Євгенівна (НМАПО ім. П.Л.Шупика) стверджує: «Україно-Швейцарська Програма «Здоров’я матері та дитини» - це перший проект, який робить безперервну медичну освіту реальною в Україні».
У всіх 22 районах запрацювали оновлені «Школи відповідального батьківства». Створено також Координаційні ради зі сприяння здоров’ю матері та дитини.
20 районів, за місцеві кошти, провели ремонти та реконструкції в ЖК і пологових відділеннях, створивши там гідні умови для партнерських пологів, спільного перебування та вільного відвідування. «Поради та рекомендації консультантів щодо реконструкції пологового відділення були враховані – зараз маємо сучасне відділення», говорить головний лікар Хмільницької ЦРЛ, Сивак Володимир Петрович.
Партнерські заклади обласного та районного рівнів отримали від Швейцарської Конфедерації медичне обладнання на суму понад 3 млн. грн.: апарати УЗД, КТГ, реанімаційні столики, інкубатори, апарати ШВЛ для новонароджених та інше. «Це обладнання щохвилини працює на здоров’я матері та дитини, покращення лікування, якості діагностики», говорить Таір Акимович Мусаєв, МОЗ АР Крим.
Впроваджено телемедичні консультації, які дозволяють лікарям з районного рівня консультуватися з обласними, національними та міжнародними експертами.
Розроблено та впроваджені інші сучасні інформаційні інструменти: електронні навчальні посібники, перинатальний реєстр, програма для інвентаризації медичного обладнання.
Впроваджено сучасні інструменти управління: забезпечення якості, перинатальний аудит тощо.
Вагітні жінки в партнерських районах отримують інформаційну брошуру «Щоденник моєї вагітності» під час першого візиту до лікаря.
 
Звичайно, такий комплексний підхід потребував інтенсивної роботи як від представників Програми, так і від партнерських інституцій і закладів. Адже досягти відчутних і довготривалих наслідків можливо лише за умови одночасного впливу на фактори якості допомоги. Але отриманий результат – зростання частки фізіологічних і партнерських пологів, народження здорових немовлят, зниження показників смертності – вартий спільних зусиль.
 
Довідкова інформація про діяльність Програми може бути надана окремо. Інформаційний сайт Програми: www.mch.org.ua
 
Офіс з впровадження Програми