10.10.2011

У Дніпропетровську відбувся конкурс соціальних проектів "Ярмарка ідей - 2011"

7 жовтня у Дніпропетровську відбувся перший обласний конкурс проектів Ярмарок ідей. Його мета - залучення в регіон соціальних інвестицій, розвиток співробітництва між територіальними громадами та міжнародними благодійними фондами для вирішення актуальних питань розвитку конкретних територій.

Участь у цій події взяли представники усіх районів, міст, і сіл Дніпропетровщини, керівники міжнародних благодійних фондів і організацій, посольств іноземних держав, губернатор Олександр Вілкул, голова Дніпропетровської обласної ради Євген Удод, керівник Національного агентства з питань державної служби В'ячеслав Толкованов.

„Регіональна влада надає особливу увагу питанням розширення міжрегіонального та міжнародного співробітництва. У тому числі – з благодійними та донорськими організаціями” – сказав голова обласної держадміністрації Олександр Вілкул.

Губернатор Дніпропетровщини підкреслив зацікавленість у відкритті у регіоні представництв міжнародних фондів: „Ми готові надати приміщення та сприяти у пошуку кадрів. Ми маємо дуже активну молодь, яка вже вміє думати та діяти у європейський спосіб” - сказав Олександр Вілкул.

Голова обласної державної адміністрації також закликав визначити за результатами „Ярмарку ідей” території, які продемонстрували найбільш відповідальне та професійне   ставлення до розробки своїх проектів: „Під час формування бюджету на 2012 рік вони отримають додаткові резерви на розвиток. Найкращі громади заслуговують на додаткову підтримку своїх ініціатив” - вважає Олександр Вілкул.

Олександр Вілкул подякував голові Дніпропетровської обласної ради Євгену Удоду за ініціативу проведення  важливого починання, яким є Ярмарок ідей, і велику методичну допомогу, надану місцевим громадам і громадським організаціям під час підготовки до події.

На думку голови обласної ради, „Ярмарок ідей” стане черговим важливим етапом на шляху досягнення нових соціальних стандартів і побудови ефективної економіки в нашому регіоні:

„Роль територіальних громад у цій роботі неможливо переоцінити.

Саме тут - на рівні, так би мовити, державного фундаменту ми зобов'язані домогтися успіху в модернізації країни” – підкреслив Євген Удод.

З метою якісної підготовки територіальних громад для співпраці з фондами створено 238 громадських організацій в територіальних громадах області. При обласній Асоціації органів місцевого самоврядування працює ресурсний центр, фахівці якого допомагають громадам при розробці проектів.

Дніпропетровська область вже стала першою і за кількістю проектів, поданих на Всеукраїнський конкурс проектів та програм місцевого самоврядування, і за кількістю проектів – переможців та  вийшла на лідерські позиції як за темпами розвитку територіальних громад, так і за обсягами залучених в економіку і соціальну сферу інвестицій. Прямі іноземні інвестиції в економіку області становлять майже 8 млрд дол. США. Це - найкращий показник в Україні.

Значно активізувалася робота з залучення соціальних інвестицій. Протягом року вже підписано меморандуми про співпрацю з 5 міжнародними організаціями, що дозволило спрямувати додаткові кошти на підтримку десятків об'єктів соціальної сфери - дитячих садків, шкіл, лікарень, амбулаторій, впровадження енергозберігаючих технологій, відродження сільських будинків культури та музеїв.

За словами Євгена Удода, „Ярмарок ідей” є прикладом впровадження  європейського підходу до вирішення локальних проблем та викликів. Таке співробітництво відкриває широкі можливості використання додаткових інвестицій для розвитку соціальної сфери сіл, селищ і міст області.

35 міст і районів області представили на Ярмарок більше 200 проектів. Серед запропонованих до розробки напрямків – впровадження енергозберігаючих технологій, водо- та газозабезпечення населених пунктів, упорядкування сміттєзвалищ, утилізація твердих побутових відходів, благоустрій парків, відновлення історичних будівель, відродження сільських клубів і бібліотек, створення культурних центрів, розвиток тваринництва і багато іншого. Усі ці теми проектів є найбільш актуальними для місцевих громад.

Потенційні інвестори та грантодавці з найбільш потужних міжнародних донорських організацій, які діють в Україні, представники посольств та експерти мали змогу вивчити увесь спектр проектів, які плануються до реалізації, та визначитися, у які саме проекти вони вкладатимуть кошти.  

Євген Удод висловив упевненість в тому, що Ярмарок ідей створить реальні можливості для масштабного припливу в регіон соціальних інвестицій.

- Всі представлені проекти підготовлені на високому рівні. Упевнений, що грантодавці гідно їх оцінять і підтримають, - зазначив Євген Григорович. - Ми вдячні усім представникам грантових організацій, які взяли участь у Ярмарку ідей. Для нас це - дуже важливо. Упевнений, що тут кожен учасник знайде партнерів для співпраці і спільної реалізації серйозних багатопланових завдань з розвитку територіальних громад.

Кращі проекти обласного конкурсу „Ярмарку ідей” отримали дипломи переможців. За умови їхньої підтримки грантовими організаціями вони отримають додаткове фінансування з обласного бюджету на реалізацію свої проектів.


Відділ з питань зв’язків з громадськістю та пресою Дніпропетровської обласної ради