Українка (Київська область), 26-27 червня 2012 року: Проект Програми розвитку ООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» підтримав обговорення проблеми поводження з твердими побутовими відходами за участі мерів малих міст на VІІ Щорічній конференції малих міст України. Учасники та учасниці конференції прийняли звернення до Міністерства економіки та торгівлі України, Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства та Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування з конкретними пропозиціями для поліпшення ситуації щодо поводження з ТПВ в малих містах. 

" /> Малі міста підняли проблему поводження з твердими побутовими відходами на порядок денний за підтримки ПРООН
27.06.2012

Малі міста підняли проблему поводження з твердими побутовими відходами на порядок денний за підтримки ПРООН

VІІ Щорічна конференція малих міст України була присвячена темі «Вирішення проблем поводження з ТПВ та впровадження міжмуніципального співробітництва». Ця тема є актуальною для всіх міст і населених пунктів України, адже лише близько 75% населення України охоплено послугами з вивезення побутових відходів, а в сільській місцевості – лише 30%.

Григорій Семчук, заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України нагадав присутнім 6 напрямків реалізації реформи житлово-комунального господарства, закріплених в Загальнодержавній програмі реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки. Такими напрямками є вдосконалення нормативно-правової бази, поліпшення системи управління, фінансова стабілізація галузі, технічне переоснащення, навчання кадрів та інформаційна робота з громадськістю.

Згідно зі світовою практикою, витрати населення на поводження з побутовими відходами становлять 1% середнього доходу, в той час як в Україні такі витрати дорівнюють 0,2%, що не сприяє впровадженню нових практик збору і утилізації відходів. Не дивлячись на велику кількість проблем у сфері ТПВ, Україна має певні успіхи. Так, завдяки впровадженню в 185 населених пунктах роздільного збирання сміття, роботі 12 сміттєсортувальних ліній та 3 сміттєспалювальних заводів щороку переробляють і утилізують близько 8% ТПВ. Про це повідомив Олександр Ігнатенко, директор департаменту благоустрою територій та комунального обслуговування Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Костянтин Ващенко, перший віце-президент Національної академії державного управління при Президентові України, запропонував кроки для покращення поводження з ТПВ. По-перше, в основі має бути заохочення і мотивування, через впровадження регресивної шкали оподаткування підприємств, що працюють в галузі ТПВ за використання інноваційних технологій. По-друге, необхідно вносити зміни в бюджетну політику через збільшення обсягів ресурсів міст для вирішення проблем на місцевому рівні. По-третє, необхідно розвивати публічно-приватне партнерство між державою, споживачами та бізнесом, а також покращувати законодавство галузі.

Леонід Туловський, експерт з контролю якості проекту ПРООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку» розповів про хід реалізації міжмуніципального проекту із впровадження інтегрованого підходу в поводженні з ТПВ. Цей проект реалізують з метою розв’язання проблем, які існують у сфері поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) в Тульчинському районі, Тульчинська районна державна адміністрація, Тульчинська районна рада, Тульчинська міська рада, Суворівська та Кинашівська сільські ради, за підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» та проекту Програми розвитку ООН «Муніципальна програма врядування та сталого розвитку».

На думку всіх експертів, паралельно з впровадженням інноваційних практик поводження зі сміттям обов’язково має проходити інформаційна кампанія для населення. Кампанія «Менше сміття-краще життя» проходить в Тульчинському районі за підтримки ПРООН/МПВСР і охоплює всі сфери населення – учнів шкіл, студентів, представників місцевих громад, підприємців та ін. Валерій Весняний, Тульчинський міський голова сказав: «Інформаційна кампанія, що проводиться в Тульчині, повинна проводитись в усій державі. Необхідно навчити людей цивілізовано поводитись з відходами».

В резолюції конференції учасники звернулись до Міністерства економіки та торгівлі України з проханням вжити заходів для фінансування Державної цільової програми підтримки соціально-економічного розвитку малих міст на 2011-2015 рр, яка передбачає фінансування на придбання спеціальної техніки для вивезення твердих побутових відходів. Також, учасники/ці звернулись до профільного Комітету ВРУ та Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства з пропозицією створити робочу групу з напрацювання змін до законодавчих актів що стосуються обов’язкового укладання договорів на вивезення та утилізацію відходів. Також, запропоновано запровадити державне регулювання тарифів на вторсировниу з метою економічного стимулювання сортування твердих побутових відходів, використовувати можливості державного підприємства «Укрекоресурс» для закупівлі обладнання для сортування, переробки та утилізації твердих побутових відходів в малих містах та законодавчо закріпити механізм міжмуніципального співробітництва.