15 квітня, Київ, Верховна Рада України. За фінансової та організаційної підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» представники прес-служб обласних державних адміністрацій та регіональних телерадіокомпаній зустрілися за круглим столом з керівництвом держави – головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, віце-прем’єром, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадієм Зубко, заступником голови Адміністрації Президента Віталієм Ковальчуком, а також провідними вітчизняними експертами з децентралізації.


" /> За підтримки DESPRO прес-служби ОДА та регіональні телерадіокомпанії зустрілися з керівництвом держави та експертами у Верховній Раді
15.04.2015

За підтримки DESPRO прес-служби ОДА та регіональні телерадіокомпанії зустрілися з керівництвом держави та експертами у Верховній Раді

15 квітня, Київ, Верховна Рада України. За фінансової та організаційної підтримки Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» представники прес-служб обласних державних адміністрацій та регіональних телерадіомпаній зустрілися за круглим столом з керівництвом держави – головою Верховної Ради України Володимиром Гройсманом, віце-прем’єром, міністром регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадієм Зубко, заступником голови Адміністрації Президента Віталієм Ковальчуком, а також провідними вітчизняними експертами з децентралізації.

DSC_7444.JPG

Мотивувати прес-служби державних адміністрацій та колективи державних телерадіокомпаній  бути компетентними, активними провідниками такої необхідної суспільству інформації та знань щодо реформ, налагодити постійний канал обміну інформацією, підвищити професійний рівень – основна мета заходу, що відбувся.

Зустріч було заплановано в форматі дискусійної панелі. В ролі модератора виступила  відома тележурналістка Анна Безулик. 

Вітаючи зібрання, Володимир Гройсман особливо підкреслив важливість інформаційної складової в успішності реформ, особливо такої важливої реформи, якою є децентралізація. 

«Коли ми запитуємо у людей чи хочуть вони децентралізації, як правило ми чуємо у відповідь «хочемо». Проте не всі усвідомлюють, що без цієї базової реформи жодна галузева реформа чи позитивні зміни в економіці неможливі», - наголосив він.

Свій виступ голова ВР супроводжував переконливими фактами щодо кроків реалізації реформи, свідченням про її перші успіхи, зокрема ріст ресурсної частини місцевих бюджетів на майже 40 млрд. гривень.

Геннадій Зубко в своєму зверненні до гостей зустрічі висловив бажання заручитися їх підтримкою в справі донесення інформації про те, що було зроблено для успіху децентралізації.

DSC_7463.JPG

У своїх виступах і Володимир Гройсман, і Геннадій Зубко відмітили тему об’єднання громад, як одну з найважливіших та найактуальніших тем для висвітлення та обговорення на сьогоднішньому етапі.

Міністр регіонального розвитку в цьому зв’язку зокрема сказав: «Об’єднання громад повинно відбуватися за трьома принципами: добровільність, ефективність, фінансова спроможність. Кожна громада різна, але всі вони матимуть свої унікальні переваги і потенціал для розвитку».

Тема викликала багато запитань у присутніх, зокрема щодо спроможності місцевого самоврядування, обраного на новій основі справлятися з викликами та додатковою відповідальністю та повноваженнями. 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман, відповідаючи на це запитання, відмітив: «Обрати «правильних» місцевих керівників – це завдання і відповідальність виключно місцевих громад. Наше завдання полягає в тому, щоби створити таку систему, в якій сама ж громада могла виправити помилку, використовуючи законодавчі механізми».

Друга частина зустрічі з виступами експертів, творців реформи, викликала не менше зацікавленості, ніж спілкування з очільниками держави. Юрій Ганущак, директор Інститут розвитку територій, презентував нові принципи формування бюджетів. Анатолій Ткачук, директор з науки Інституту громадянського суспільства, розповідав про принципи та засади формування та функціонування нових громад. 

Свідченням того, що запропонована інформація була своєчасною та актуальною стала хвиля поставлених запитань, дискусії та обговорення почутого.

Гарним підсумком зустрічі стало резюме Юрія Ганущака: «Не будьте байдужими! Ваша включеність, обговорення, обізнаність вирішує більше, ніж найдосконаліші механізми впровадження будь-яких за складністю реформ».

Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO і надалі всебічно підтримуватиме покращення інформаційного супроводу децентралізації.