В Україні оприлюднено результати піврічного дослідження на тему обізнаності людей щодо децентралізації та їх ставлення до реформи адміністративно-територіального устрою, здійснене в рамках Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO . Дослідження показало, що за півроку в свідомості людей, що представляють різні регіони України, відбулися значні прогресивні зміни в плані розуміння та прийняття цієї важливої для країни реформи.

" /> Децентралізація: як змінюється думка людей? DESPRO оприлюднив результати серії фокус-групових досліджень, їх порівняння у піврічній динаміці (2014-2015)
07.07.2015

Децентралізація: як змінюється думка людей? DESPRO оприлюднив результати серії фокус-групових досліджень, їх порівняння у піврічній динаміці (2014-2015)

В Україні оприлюднено результати піврічного дослідження на тему обізнаності людей щодо децентралізації та їх ставлення до реформи адміністративно-територіального устрою, здійснене в рамках Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO . Дослідження показало, що за півроку в свідомості людей, що представляють різні регіони України, відбулися значні прогресивні зміни в плані розуміння та прийняття цієї важливої для країни реформи.


Дослідження громадської думки відбувалося методом глибинних інтерв’ю з представниками різних верств населення, включно з представниками органів місцевого самоврядування та представниками ЗМІ у різних регіонах країни. Перший етап здійснювався з жовтня по грудень 2014 року, другий тривав з квітня по травень 2015. Це дало змогу порівнювати результати в динаміці і робити відповідні висновки щодо еволюції суспільної думки. 


Якщо на першому етапі люди здебільшого не розуміли сутності децентралізації, ставили під сумнів доцільність реформи територіально-адміністративного устрою та місцевого самоврядування, то за півроку головним лейтмотивом обговорень стало не те «ЩО» таке децентралізація, а «ЯК» відбуватимуться реформи, які забезпечать цей принцип влади. Якщо декілька місяців тому знання про предмет обговорення носили уривчастий характер, не було повного уявлення про сутність реформ, спостерігалася плутанина поняття «децентралізація» з сепаратизмом, федералізацією, то вже навесні 2015 року лейтмотивами респондентів були: розуміння суті децентралізації, як принципу передачі повноважень і фінансів на базовий рівень, наближення влади до людей. Важливим моментом стало усвідомлення децентралізації, як ланки цілого ланцюга реформ, без яких Україна не зможе розвиватися далі і стати повноправною європейською державою. Люди відчувають, що кожне положення реформи стосуватиметься його особисто.


На відміну від 2014 року, в 2015 році респонденти умовно поділяються вже не на прибічників та противників децентралізованого принципу влади, а на так званих «демократів» та «господарників». «Демократи» - здебільшого молоді та активні люди вбачають в децентралізації шанс на побудову демократичного суспільства та зміни в людській свідомості. «Господарники» - в основному люди старшого віку, з досвідом, в тому числі і негативним – бачать в децентралізації можливості більш ефективного господарювання на місцях, вирішення конкретних питань повсякденного життя в місцевих громадах.


Більшість учасників опитувань визначали певні проблеми в ході реалізації реформ. Зокрема вони вказували на відсутність значних результатів за рік роботи нової влади, низький рівень довіри до влади, певне розчарування. Також відмічали брак професіоналів в самоврядуванні та державному управлінні, непрозорість, коли “творці” реформи погано контактують з “низами” а також негативний вплив майбутніх виборів до місцевих рад.


Отримані результати свідчать про те, що всупереч загальному стереотипу, ніби люди не розуміють чи не сприймають реформу адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування, переважна більшість якраз в основних рисах чітко розуміє її переваги та необхідність, але має конкретні питання щодо кроків її впровадження та усвідомлює проблеми на цьому шляху.


Існує гостра потреба в інформації щодо конкретних кроків реалізації реформи та очікуваних результатів. Люди цілеспрямовано шукають потрібну інформацію, аналізують її. Брак чіткої інформації, відповідей на конкретні питання призводить до зневір`я, спротиву реформі, побоювань щодо її наслідків. Людей дратують загальні фрази, брехня високопосадовців, розбіжності в інтерпретації окремих положень, популістські обіцянки. Фінансування, повноваження та контроль – три основних питання на які люди хочуть чути відповідь.


DSC_0017-860x645.jpg

«Ми спробували вивчити ставлення пересічних громадян до реформи і розуміння реформи як такої. Децентралізація є необхідною та незворотною. Треба, щоб люди зрозуміли і побачили своє місце у цих реформованих обставинах місцевого самоврядування, адміністративно-територіального устрою і взагалі всього життя нашої країни», – зазначила керівник Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO Оксана Гарнець. 

Факти про дослідження:

1етап: жовтень-листопад 2014 (6 фокус-груп) 2 етап: квітень-травень 2015 (8 фокус-груп). Учасники: жінки та чоловіки (1/1), від 18 до 70 років серед яких громадяни – представники різних верств населення - міст та областей (Київ, Вінниця, Черкаси, Одеса, Львів, Івано-Франківськ, Донецька, Луганська області – переселенці). Окремо опитувалися представники органів місцевого самоврядування (мери малих міст, голови обласних рад, голови селищних рад) та журналісти/блогери . Кількість людей в кожній фокус-групі – від 9 до 12. Тривалість кожного інтерв’ю 1,5 – 2 години. Виконавець: Ольга Данчева, соціальний психолог, Голова Товариства Незалежних Експертів на замовлення Швейцарсько-українського проекту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO.

Інфографіка дослідження

 


http://uacrisis.org/ua/28101-detsentralizatsiya